Spataderen laseren

Bij het laseren van spataderen wordt de aangedane ader met een naald aangeprikt, waarna er een laserfiber ingeschoven wordt. Deze 'verwarmt' de ader, waardoor de vaatwand sluit. De laserbehandeling vindt poliklinisch plaats onder lokale verdoving en duurt tussen de 30 en 45 minuten. U hoeft dus niet nuchter te zijn.

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling vindt plaats op behandelcentrum van spataderen. De polikliniekassistent haalt u op uit de wachtkamer en neemt u mee naar de behandelkamer. Daar zal u plaats nemen op de operatietafel. Uw onderlichaam is ontbloot en we desinfecteren uw been of benen met gekleurde vloeistof. Dit kan wat vlekken op uw kleding geven. Houd daar rekening mee met uw kledingkeuze. Vanwege hygiëne kan uw partner of begeleider niet aanwezig zijn tijdens de behandeling.

De behandeling van spataderen

Het been wordt verdoofd door middel van meerdere injecties. Als het been verdoofd is, gaat de arts beginnen met de behandeling. De arts prikt de oppervlakkige ader onder echogeleiding aan met een naald. Via deze naald schuift de arts een dunne laserfiber in het vat. Daarna spuit hij of zij vloeistof rondom de ader.

Er zit onder meer een plaatselijk verdovend middel in en het zorgt voor koeling (bescherming) van de omliggende weefsels. Nu wordt de laser ingeschakeld. Laserenergie is warmte. Terwijl de arts de katheter samen met de laserfiber terugtrekt, sluit de vaatwand over de volledige lengte van het vat.

Na de behandeling van spataderen

Direct na de behandeling krijgt uw steunkousen aan en gaat u naar de uitslaapkamer. Daar blijft u ongeveer 20 minuten. Nadat u zelfstandig gelopen heeft, kunt u naar huis. U mag niet zelf deelnemen aan het verkeer. U krijgt een recept mee voor pijnstillers voor het geval paracetamol onvoldoende werkt. Uw behandelend arts bespreekt hoe u rondom deze ingreep omgaat met uw andere medicatie.

Naar huis na laserbehandeling

De steunkousen draagt u 2 dagen lang 24 uur per dag. Daarna draagt u de kousen 1 tot 2 weken alleen overdag. Na het douchen gaat het aantrekken van de kousen soms wat moeizaam. Onze tip: douche 's avonds en ga daarna direct naar bed. ’s Morgens trekt u de kousen op bed weer aan. U mag ‘s nachts wel zonder steunkousen naar het toilet.

Spataderen en Ziekenhuis Gelderse Vallei

In ons snelle traject voor spataderbehandeling worden elk jaar ruim 1000 mensen behandeld door onze vaatchirurgen en dermatologen. Zowel vrouwen als mannen. Met een verwijsbrief van de huisarts kunt u binnen 2 weken op de vaatpolikliniek terecht voor een duplex onderzoek en aansluitend een consult. De specialist maakt direct met u het behandelplan en de afspraak voor bijvoorbeeld laseren of wegspuiten van de spataderen.

Kwaliteit van zorg

De vaatchirurgen en dermatologen hebben het spataderkeurmerk. Wij voldoen hiermee aan alle aangescherpte kwaliteitscriteria van De Hart & Vaatgroep.