Spataderen laseren

Bij het laseren van spataderen wordt de aangedane ader met een naald aangeprikt. Daarna wordt een laserfiber in de ader geschoven. Deze 'verwarmt' de ader. Daardoor sluit de vaatwand. De laserbehandeling gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving en duurt 30 tot 45 minuten. U hoeft niet nuchter te zijn.

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling vindt plaats op het behandelcentrum van spataderen. De polikliniekassistent haalt u op uit de wachtkamer en neemt u mee naar de behandelkamer. Daar mag u uw onderkleding uitdoen en plaatsnemen op de operatietafel. We desinfecteren uw been of benen met gekleurde vloeistof. Dit kan wat vlekken op uw kleding geven. Houd daar rekening mee met uw kledingkeuze. Vanwege hygiëne kan uw partner of begeleider niet aanwezig zijn tijdens de behandeling.

De behandeling van spataderen

Vóór de behandeling wordt uw been verdoofd. Dit gebeurt met een aantal injecties. Als het been verdoofd is, begint de arts met de behandeling. De arts prikt de ader aan met een naald. Dit gebeurt onder geleiding van een echo. Via de naald schuift de arts een dunne laserfiber in het bloedvat. Daarna spuit hij of zij vloeistof rondom de ader. Hier zit onder andere een plaatselijk verdovend middel in, en het zorgt voor koeling (bescherming) van de omliggende weefsels. Daarna wordt de laser ingeschakeld, die de ader verwarmt. Terwijl de arts de katheter samen met de laserfiber terugtrekt, sluit de vaatwand over de volledige lengte van het vat. Zo wordt de spatader hersteld.

Na de behandeling van spataderen

Direct na de behandeling krijgt u steunkousen aan en gaat u naar de uitslaapkamer. Daar blijft u ongeveer 20 minuten. Kunt u weer zelfstandig lopen? Dan mag u naar huis. Zorg voor vervoer naar huis, want u mag niet zelf deelnemen aan het verkeer. U krijgt een recept mee voor pijnstillers voor het geval paracetamol onvoldoende werkt. Gebruikt u andere medicijnen? Uw arts bespreekt met u hoe u die kunt gebruiken rondom deze ingreep.

Naar huis na laserbehandeling

De steunkousen die u na de behandeling aankrijgt, moet u de eerste 48 uur aanhouden. Daarna draagt u de kousen 1 tot 2 weken alleen overdag. Na het douchen gaat het aantrekken van de kousen soms wat moeizaam. Onze tip: douche 's avonds en ga daarna direct naar bed. ’s Morgens trekt u de kousen op bed weer aan. Moet u ’s nachts naar het toilet? Dan mag u dat zonder steunkousen doen.

Spataderen en Ziekenhuis Gelderse Vallei

In ons snelle traject voor spataderbehandeling worden elk jaar ruim 1.000 mensen behandeld door onze vaatchirurgen en dermatologen. Zowel vrouwen als mannen. Met een verwijsbrief van de huisarts kunt u binnen 2 weken terecht op de vaatpolikliniek. Hier krijgt u een duplex onderzoek en aansluitend een consult. De specialist maakt direct met u een behandelplan en de afspraak voor bijvoorbeeld laseren of wegspuiten van de spataderen.