Spataderen verwijderen

Het verwijderen van spataderen via de Müller methode is een poliklinische behandeling onder plaatselijke verdoving. De behandeling duurt 30 tot 45 minuten en vindt plaats op de polikliniek dermatologie of chirurgie.

Voorbereiding op de behandeling

Zorg dat uw benen geschoren en gewassen zijn. Gebruik geen bodylotion of crème. Vanwege hygiëne kan uw partner of begeleider niet aanwezig zijn tijdens de behandeling. Soms wordt de spatader vooraf op de huid afgetekend en soms vindt er nog een duplex onderzoek plaats voordat de ingreep wordt uitgevoerd.

Het verwijderen van spataderen via de methode Müller vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving. In een enkel geval kiest de arts voor algehele narcose of verdoving via een ruggenprik.

De behandeling van spataderen via de Müller methode

De plek van de spatader wordt verdoofd. De arts maakt een kleine snee of kleine sneetjes. Daardoor verwijdert hij de spataderen. Daarna wordt de huid gehecht of ‘gelijmd’. Het eventuele resterende deel van de ader spuit de arts in met een vloeistof. Stevige medische steunkousen zorgen ervoor dat er geen bloed meer door deze ader kan stromen, waardoor die uiteindelijk verschrompelt.

Na de behandeling van spataderen

Direct na de behandeling krijgt u steunkousen aan. U blijft in de herstelkamer totdat u naar huis gaat. U kunt niet zelf autorijden, dus zorg dat iemand u thuisbrengt.

Naar huis

De witte kous draagt u een week lang dag en nacht. Na een week kunt u de watten en pleisters verwijderen. De bruine kous draagt u 14 dagen lang op de dag, tenzij uw arts anders met u heeft afgesproken. Douche deze periode zittend met lauw water. Veel lopen is goed. Ook fietsen en traplopen is toegestaan.

Vermijd de eerste 2 weken intensief sporten en lang staan. Na 2 weken kunt u de hechtingen er bij de huisarts uit laten halen. Na 4 tot 6 weken verwachten we u voor controle op de polikliniek.

Complicaties

Er is een klein risico op:  

  • trombose  
  • nabloeding  
  • wondinfectie

Na de ingreep kan er een blauwe plek of bloeduitstorting ontstaan, verkleuringen van de huid en soms wat stolsels die als harde knobbels te voelen zijn. Het trekt na een aantal weken of maanden allemaal vanzelf weg. In een enkel geval kan een doof of tintelend gevoel ontstaan wat ook meestal weer vanzelf zal verdwijnen.

Spataderen en Ziekenhuis Gelderse Vallei

In ons snelle traject voor spataderbehandeling worden elk jaar ruim 1000 mensen behandeld door onze vaatchirurgen en dermatologen. Zowel vrouwen als mannen. Met een verwijsbrief van de huisarts kunt u binnen 2 weken op de vaatpolikliniek terecht voor een duplex onderzoek en aansluitend een consult. De specialist maakt direct met u het behandelplan en de afspraak voor bijvoorbeeld laseren of wegspuiten van de spataderen.