Speekselklierontsteking behandeling

Heeft u een zwelling of ontsteking van de speekselklier? Met een scopie van de speekselklieren (sialendoscopie) is het mogelijk om de grote speekselklieren te inspecteren en verstoppingen, vernauwingen en speekselstenen te verwijderen.

Zwelling van de oorspeekselklier

Een zwelling van de oorspeekselklier kan ontstaan doordat de speekselklierafvoergang verstopt is door een speekselsteen, slijmprop of door een vernauwing van een van de afvoerbuizen. Het speeksel dat tijdens de maaltijd geproduceerd wordt, komt niet in de mond maar hoopt zich op in de speekselkliergangen. De zwelling doet vaak pijn.

Na de maaltijd verdwijnt de  zwelling en daarmee de pijn. Speeksel lekt in de loop van de tijd weg langs de verstopping. Speekselklierklachten treden vooral op bij de maaltijd: vandaar de naam 'maaltijdsyndroom'.

Hoe werkt een sialendoscopie?

Behandeling van speekselkierklachten is nodig bij een (terugkerende) ontsteking van de speekselklier of als de klier pijnlijk gezwollen is. De ingreep (sialendoscopie) vindt plaats in dagbehandeling met narcose. Tijdens de sialendoscopie wordt de uitvoergang van de speekselklier iets opgerekt. Hierdoor kan een ultradunne scoop in de uitvoergang worden ingebracht.

Speekselstenen met een diameter van 5 tot 6 mm kunnen met een korfje uit de speekselklierafvoergang worden verwijderd. Ook vernauwingen in de uitvoergang kunnen in beeld worden gebracht en worden opgerekt; speekselproppen worden verwijderd en grote delen van de speekselklieren worden geïnspecteerd.

Als de speekselsteen te groot is om met sialendoscopie te verwijderen, is via de scoop een beperkte operatie nodig om de steen of de vernauwing te verwijderen.

Mogelijke ongemakken na de ingreep

Wanneer de verdoving is uitgewerkt, is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Door de operatie kan uw wang dik worden. Deze zwelling is na 2 dagen het hevigst en slinkt daarna langzaam. Soms ontstaat een bloeduitstorting; de wang verkleurt en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weg.

Behandeling met antibiotica

Acute, etterige speekselklierontstekingen worden met antibiotica behandeld. Daarnaast moet de productie van speeksel bevorderd worden. Dat gaat het beste door kauwgom te kauwen, citroenen te eten of op een vitamine C tablet te zuigen. In geval van een chronische ontsteking worden antibiotica in de oorspeekselklier gespoten. Wanneer de ontstekingen steeds terugkomen, kan een behandeling met röntgenstraling effectief zijn. Wanneer genoemde maatregelen geen effect hebben, wordt de speekselklier operatief verwijderd.

Wat kunt u zelf doen?

Een etterige ontsteking geneest sneller wanneer er veel speeksel wordt aangemaakt. Daarom is het goed voortdurend op iets te zuigen of kauwgom te kauwen.

Meer informatie over sialendoscopie

Lees de folder voor meer informatie over een sialendoscopie. U vindt hier uitleg over wat u zelf kunt doen en mogelijke complicaties.