Sterilisatie man

Bij sterilisatie (vasectomie) verwijdert de arts operatief een stukje van de zaadleiders waardoor onvruchtbaarheid ontstaat. Deze behandeling wordt poliklinisch uitgevoerd.

Behandeltraject sterilisatie

Na de sterilisatie gaat de productie van zaadcellen gewoon door. De zaadcellen kunnen echter niet meer door de onderbroken zaadleiders naar buiten. Ze worden door het lichaam afgebroken. Een sterilisatie betekent dat u onvruchtbaar wordt. Erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden niet verstoord. Er treedt een gewone lozing van zaadvloeistof op, maar zonder zaadcellen.

De uroloog voert een intakegesprek met u en daarna besluit u gezamenlijk of de ingreep wordt uitgevoerd. Bij het maken van de afspraak krijgt u telefonisch informatie. Vervolgens wordt informatie toegestuurd, zodat de ingreep meestal direct na het intakegesprek kan worden uitgevoerd.

Voorbereiding

U bereidt zich voor op de ingreep door:

  • de avond vóór de ingreep het scrotum (balzak) goed en ruim te ontharen
  • een strakke onderbroek of zwembroek mee te nemen

Dag van de behandeling

  • neem 2 uur voor de ingreep 1000 mg (2 stuks van 500 mg) paracetamol.
  • u hoeft voor de ingreep NIET nuchter te zijn: wij adviseren u om voor de ingreep wat te eten

Tijdens de behandeling

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt circa 20 minuten. De uroloog geeft eerst enkele verdovingsprikken in de huid van de balzak. Hierna worden er rechts en/of links sneetjes gemaakt in de balzak waarlangs de zaadleiders tevoorschijn worden gehaald. Van beide zaadleiders haalt de uroloog een stukje weg en daarna bindt hij de uiteinden af. De sneetjes in de balzak worden eventueel gehecht.

Na de behandeling

  • u mag na niet zelf naar huis rijden
  • draag 1 tot 2 dagen na de ingreep een strak zittende onderbroek of zwembroek
  • u mag na 24 uur mag u weer douchen; baden en/of zwemmen mag na 1 week
  • nadat de verdoving is uitgewerkt, kunnen de liezen en de balzak wat pijnlijk worden; u kunt daarvoor een pijnstiller nemen
  • in principe kunt u de volgende dag lichte werkzaamheden hervatten (sporten of zwaar fysiek werk wordt de eerste week afgeraden)

Anticonceptie

Na de ingreep kunnen er nog levende zaadcellen in het sperma (zaadvocht) aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk dat u doorgaat met het gebruik van anticonceptie tot na de uitslag van het spermaonderzoek.

Spermacontrole

Volledige steriliteit (onvruchtbaarheid) is meestal na 3 maanden een feit. Geadviseerd wordt in deze periode minimaal 20 zaadlozingen te hebben, zodat de zaadleiders en de prostaat al hun zaadcellen kunnen afvoeren. Het sperma wordt microscopisch onderzocht om vast te stellen of er nog levende zaadcellen aanwezig zijn. U krijgt schriftelijk uitslag van de controle. Bij hoge uitzondering kunnen mannen die gesteriliseerd zijn na verloop van tijd toch opeens weer vruchtbaar worden.