Steungewrichtjes wervelkolom behandeling

Wanneer u pijnklachten ervaart vanuit de steungewrichtjes van de wervelkolom, kunt u in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor een radiofrequente (RF) facetdenervatie. Dit is een pijnbehandeling door stroom.

Wat houdt deze pijnbehandeling in?

RF-facetdenervatie is een behandeling waarbij de pijngeleiding vanuit de steungewrichtjes van de wervelkolom onderbroken wordt door middel van radiofrequente stroom. In veel gevallen treedt na de behandeling pijnvermindering op.

Voorafgaand aan de behandeling vindt een proefbehandeling plaats. Tijdens deze behandeling wordt de pijngeleiding vanuit de steungewrichtjes tijdelijk onderbroken door middel van een verdovingsvloeistof.

Voorbereiding pijnbehandeling

U mag voorafgaand aan de behandeling alles eten en drinken, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Het is een poliklinische behandeling, tenzij de arts anders beslist. De behandeling vindt plaats ter hoogte van de nek, borstkas of lage rug. De behandeling duurt 15 tot 20 minuten.

Verloop van de pijnbehandeling

U neemt plaats in de gewenste positie op de behandeltafel. De arts plaatst onder röntgendoorlichting 3 of 4 naalden bij de zenuwtakjes van de steungewrichten die pijn geven. Bij de proefbehandeling geeft de arts door deze naalden een injectie met een verdovingsvloeistof.

Bij de RF-facetdenervatie wordt de positie van het naaldpuntje gecontroleerd door het toedienen van kleine stroomstootjes. Als de positie juist is, dient de arts via het naaldje een verdoving toe. Vervolgens wordt de naaldpunt verwarmd door toediening van radiofrequente stroom. Hierdoor wordt het zenuwtakje voor langere tijd uitgeschakeld.

Na de pijnbehandeling

Na de proefbehandeling zal de arts u vragen of u een afname van uw klachten ervaart in de periode 30 tot 90 minuten na het  injecteren. Het resultaat van de RF-facetdenervatie kan pas na 8 weken beoordeeld worden. Het is goed mogelijk dat u al eerder een afname van uw pijnklachten ervaart. In een aantal gevallen is een herhaling of aanvullende behandeling noodzakelijk.

Kosten van deze pijnbehandeling

Afhankelijk van de locatie van uw klachten, valt de behandeling buiten het basispakket van de zorgverzekering. Met als gevolg dat u de behandeling zelf moet betalen. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden (een deel van) de behandeling. Het intakegesprek en de poliklinische controles vallen wel onder de verzekerde zorg in het basispakket.

Gelderse Vallei Vivre

De anesthesioloog verricht de behandeling in het Pijncentrum Gelderse Vallei. De financiële administratie wordt verzorgd door Gelderse Vallei Vivre. Gelderse Vallei Vivre is de privékliniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De medewerkers van Gelderse Vallei Vivre voorzien u van informatie over de kosten en betaling van de ingreep.

Lees meer informatie over bijwerkingen, complicaties en de behandeling in de folder.

Korte toegangstijden

In ons pijncentrum werkt een multidisciplinair team van anesthesiologen, pijnconsulenten, psychologen, neurologen en verpleegkundigen samen om u de best mogelijke zorg te bieden.

Omdat wij beseffen dat u zowel bij acute als chronische pijn snel geholpen wilt worden, hanteren we korte toegangstijden. We beschikken over een eigen behandelcentrum waar we u snel en adequaat kunnen helpen. Vanwege onze korte toegangstijden ontvangen we patiënten uit heel Nederland.