Stoma aanleggen

Soms kan urine het lichaam (tijdelijk) niet op de normale manier verlaten. Dan is een stoma nodig. Dit is een opening aan de voorkant van de buik waar de urine door naar buiten kan lopen. Een stoma aanleggen, gebeurt tijdens een operatie.

Wat is een urostoma?

Een stoma van de urinewegen heet een urostoma. Tijdens de operatie worden de urineleiders via een stukje dunne darm door een gaatje in de buikwand naar buiten geleid en vervolgens aan de huid gehecht. Een stoma is niet pijnlijk.

Een urostoma is nodig bij:

  • sommige aangeboren afwijkingen, zoals spina bifida (een 'open ruggetje')
  • incontinentie
  • chronische ontstekingen
  • continue blaaskrampen
  • kanker

Een urostoma aanleggen

Bij de aanleg van een urinestoma wordt meestal een deel van de urinewegen en de blaas verwijderd. Een urinestoma (volgens Bricker) is een verbinding van de urinewegen via een stukje dunne darm naar buiten. Dit stukje darm wordt aan één zijde verbonden met de 2 urineleiders en aan de andere zijde door de buikwand gehaald en ingehecht. Het stukje darm behoudt zijn samentrekkende beweging, waardoor de urine naar buiten wordt geperst. De stoma bevat geen kringspier en een reservoir ontbreekt, waardoor de urine constant en direct in het opvangzakje op de buik loopt. In de meeste gevallen is de plaats van de stoma rechts onder op de buik.

Soms kan er een vervangende blaas van dunne darm worden gemaakt. Wat bij u mogelijk is, bespreekt de uroloog met u. Voor aanleg van een urostoma of een blaasvervangende operatie (neoblaas) wordt u door de uroloog doorverwezen naar een ander ziekenhuis.

Omgaan met een stoma

U verzorgt uw lichaam op dezelfde manier als voor de stoma. Douchen, baden, naar de sauna: het kan allemaal. De zakjes om de urine op te vangen, kunnen tegen een stootje. Lees meer over materiaal en verzorging.

Voedingsadviezen

Het is belangrijk om ruim te drinken en regelmatig verdeeld over de dag te drinken. De urine moet lichtgeel van kleur zijn. Is het donkerder, dan moet u proberen wat meer te drinken. Zo voorkomt u ook een eventuele verstopping van de urostoma. Probeer ook goed op gewicht te blijven, zodat de stoma op dezelfde plek op de buik blijft liggen. Lees meer over voedingsadviezen.

Het leven met een stoma kent weinig beperkingen, toch kan het lastig zijn om bepaalde activiteiten op te pakken. Ook kunnen er problemen ontstaan waardoor de stomaverzorging lastiger wordt. Lees hier meer over bij leven met een stoma en stomacomplicaties.