Stoma opheffen

Het opheffen van de stoma gebeurt onder narcose. Hiervoor wordt u een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Stoma opheffen

Het tijdstip van terugleggen van een tijdelijk stoma is afhankelijk van diverse factoren, zoals het herstel na de operatie en eventuele nabehandelingen. Voordat een tijdelijk dubbelloops stoma wordt opgeheven, laat de chirurg een controlefoto of scopie maken van de darm om de darmnaad te controleren. Meestal wordt bij de operatie geen andere wond op uw buik gemaakt dan de wond waar de stoma gezeten heeft.

Het opheffen van de stoma gebeurt onder narcose en hiervoor wordt u een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Na het opheffen van uw stoma zal de ontlasting aanvankelijk nog onregelmatig en erg dun zijn. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Het is bij iedere darmoperatie belangrijk dat u vezelrijk eet en veel drinkt (minimaal 2 liter). Door de vezelrijke voeding zal de ontlasting vanzelf weer de normale vastheid gaan aannemen.

Na de operatie

Na het opheffen van uw stoma is de ontlasting aanvankelijk nog onregelmatig en erg dun. Door regelmatig te eten, bij voorkeur vezelrijke producten, neemt de ontslastig vanzelf weer de 'normale vastheid' aan. Het is daarbij wel belangrijk dat u veel drinken (minimaal 2 liter). 

De dikte van de ontlasting is ook afhankelijk van de darm die weggenomen is bij de eerdere operatie. Wanneer de ontlasting te dik wordt, is het belangrijk dat u meer water drinkt. Om irritatie rondom de anus te voorkomen, kunt u zacht (vochtig) toiletpapier gebruiken en de huid rondom de anus goed met vettige zalf insmeren (sudocreme). 

Ontslag

Wanneer u met ontslag gaat, is het raadzaam de eerste weken rustig aan te doen. Dit houdt in uitslapen, niet te laat naar bed gaan en regelmatig een half uurtje rusten. De eerste 6 weken na de operatie mag u niet sporten en geen buikspieroefeningen doen. Het is belangrijk om na een operatie weer in beweging te komen; wandelen is een geschikte activiteit. Als u zich goed voelt, kunt u licht huishoudelijk werk doen. Stofzuigen, boodschappen tillen en ander zwaar huishoudelijk werk, kunt u de eerste 6 weken beter vermijden.

Blijft u klachten houden, zoals problemen met u ontlastingspatroon (met ontlasting ‘krijgen’ of ophouden), raadpleeg dan de chirurg en/of verpleegkundig specialist coloncare.