Vaginale kunstverlossing

Tijdens de bevalling kan het soms noodzakelijk zijn om een vaginale kunstverlossing te doen. Hierbij helpen wij de baby om snel geboren te worden. Een vaginale kunstverlossing gebeurt met een vacuümpomp of met een tang.

Wanneer doen we een vaginale kunstverlossing?

Het persen tijdens de bevalling noemen we de uitdrijvingsfase. Tijdens de uitdrijvingsfase van de bevalling kan het soms nodig zijn om de geboorte te versnellen. Dit kan nodig zijn als er zuurstoftekort dreigt voor de baby. Of als de uitdrijving niet meer genoeg vordert of te lang gaat duren. Een vaginale kunstverlossing gebeurt op de afdeling verloskunde.

Vaginale kunstverlossing met vacuümpomp

Een vaginale kunstverlossing gebeurt meestal met een vacuümpomp. Daarvoor moet het hoofdje van de baby al behoorlijk diep in het bekken liggen. Een arts-assistent voelt of dat zo is. Daarna wordt het onderste deel van het bed weggehaald. Uw benen worden in steunen gelegd. Eventueel wordt uw blaas geleegd met een catheter.

Om uitscheuren te voorkomen, knippen we vrijwel altijd de bekkenbodem in. Bij een kunstverlossing versnellen we de bevalling namelijk. En de bekkenbodem krijgt dan niet altijd genoeg tijd om op te rekken. U krijgt daarom vooraf een prik met een verdoving, zodat u de knip niet voelt.

Daarna doen we een cupje op het hoofdje van de baby. Dit cupje zuigen we vacuüm. Het cupje zit zo stevig vast, dat de arts eraan kan trekken terwijl u perst. De arts trekt zo de baby door het geboortekanaal. Als het hoofdje van de baby geboren is, maken we de vacuümpomp los. Daarna wordt het kindje helemaal geboren.

Na de vacuümpomp

Een vacuüm veroorzaakt een zwelling op het hoofd van het kindje. De zwelling verdwijnt grotendeels na ongeveer 2 dagen. De baby kan pijn hebben van de vacuümpomp. Daarom geven wij uit voorzorg een zetpil met paracetamol, speciaal voor baby’s. Vaak moet de baby na de bevalling met vacuümpomp in het ziekenhuis blijven ter observatie. Dit kan variëren van 6 uur tot 24 uur na de bevalling. Hoe lang dit precies is, hangt af van hoe vaak en hoe lang er getrokken is met de vacuümpomp. Verder kan het nodig zijn dat de kinderarts de baby nakijkt.

Vaginale kunstverlossing met tang

Een tang is ook een hulpmiddel voor een vaginale kunstverlossing. De tang werd vroeger veel gebruikt. Tegenwoordig gebruiken we de tang alleen bij een stuitbevalling. Dan leggen wij voor de zekerheid de tang klaar. Dit doen wij, omdat wij bij een stuitligging de vacuümpomp niet kunnen gebruiken.