Verplaatste thuisbevalling in het ziekenhuis

Een verplaatste thuisbevalling is bevallen in het ziekenhuis, maar onder leiding van de eigen verloskundige en met hulp van een kraamverzorgende. Het wordt ook wel poliklinisch bevallen genoemd. De bevalling vindt plaats in één van de twee huiselijke kraamsuites van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Hoe gaat een verplaatste thuisbevalling in de praktijk?

Als de bevalling is begonnen, bepaalt de verloskundige samen met de zwangere vrouw wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. De verloskundige schakelt dan de kraamzorg in. De verloskundige begeleidt de bevalling. Mocht de bevalling medisch worden, zijn de ziekenhuisverloskamers één deur verderop.

Na de bevalling

Is uw kind geboren, blijft het eerst bij u liggen. Daarna weegt en meet de verloskundige uw kind en wordt de Apgarscore bepaald. U verblijft in de kraamsuite tot u zich in staat voelt naar huis te gaan en alles goed is met uw kind. Meestal bent u binnen 24 uur weer thuis. De kraamverzorgende gaat in principe mee naar huis.

Voorzieningen in de kraamsuite

Op de kraamsuite kunt u gebruik maken van alle faciliteiten. Er is een verlosbed en een wiegje voor als de baby geboren is. Voor de partner is er een stoel die omgebouwd kan worden tot bed. U beschikt over een eigen badkamer met alle voorzieningen. Ook kunt u gebruik maken van koffie en thee en maaltijden via Zorg met Goede Voeding. Er is een koelkast.

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft 2 kraamsuites voor verplaatste thuisbevallingen. Meestal is er plaats. Zijn beide kraamsuites bezet, kunt u bevallen onder leiding van uw verloskundige in een van de verloskamers op de afdeling.

Samenwerking

De verplaatste thuisbevalling is een initiatief van het Verloskundig SamenwerkingsVerband (VSV) Gelderse Vallei. Dat biedt de beste zorg tijdens zwangerschapswens, zwangerschap, bevalling en kraambed aan de (aanstaande) zwangere, haar partner en (ongeboren) kind in de regio Gelderse Vallei. In het VSV zijn naast Ziekenhuis Gelderse Vallei ook alle eerstelijns verloskundigen en de kraamorganisaties in de regio verenigd.