Verwijderen van vleesbomen of poliepen (MyoSure)

Sommige vrouwen hebben last van vleesbomen of poliepen in de baarmoeder. MyoSure is een behandeling waarbij die worden verwijderd via de natuurlijke opening van de baarmoedermond.

Wat is MyoSure behandeling?

Via de vagina brengt de gynaecoloog een kleine camera in. Hiermee bekijkt hij of zij de binnenkant van de baarmoedermond en de baarmoeder. Dan brengt de gynaecoloog het MyoSure instrument in. Dit instrument zuigt de vleesboom of poliep op en verwijdert die tegelijkertijd uit de baarmoeder. Als dit weefsel helemaal is verwijderd, haalt de gynaecoloog het instrument weer uit de baarmoeder. Het verwijderen van het weefsel is bijna nooit pijnlijk. Wel kunt u pijnlijke krampen voelen van de baarmoeder.

Na de behandeling

U kunt tijdens en na de behandeling last hebben van menstruatieachtige krampen. Hoeveel last u hiervan heeft, is voor iedereen anders. Als u de afspraak voor de MyoSure behandeling maakt, krijgt u ook een recept voor pijnstillers: een zetpil Diclofenac 100mg. Dit medicijn vermindert de kramp tijdens en na de behandeling. U geeft zichzelf deze pijnstiller de avond voor de behandeling en een uur voor de behandeling.

Goed om te weten

Wat u kunt verwachten na de behandeling: 

  • u kunt last krijgen van een krampende buikpijn: u mag 2 uur na de behandeling een zetpil Diclofenac toedienen (zo nodig kunt u 4 uur later een paracetamol innemen) 
  • de eerste dag na de behandeling heeft u nog wat helderrood bloedverlies, daarna heeft u waterige of bloederige afscheiding (dit kan enkele dagen tot soms weken duren)
  • zodra u geen waterige of bloederige afscheiding meer heeft, mag u weer geslachtsgemeenschap hebben en mag u ook weer in bad gaan
  • gebruikte u voor de behandeling anticonceptie, dan blijft die ook na de behandeling nodig
  •  de meeste vrouwen kunnen binnen 1 dag hun normale activiteiten oppakken 
  •  maak de afspraak voor de behandeling in de week ná uw menstruatie
  •  bent u zwanger of ongesteld, dan kan de behandeling niet doorgaan