Voeding en kinderen

Goede voeding helpt om uw kind gezond te houden. Goede voeding zorgt ook voor een sneller herstel en minder kans op complicaties.

Goede voeding is belangrijk

Goede voeding is altijd belangrijk. Maar bij ziekte is het extra belangrijk om genoeg goede voedingsstoffen te eten. Een ziek kind verbruikt meer energie en voedingsstoffen dan een gezond kind. Bovendien eet een ziek kind minder door de ziekte. Dat kan komen door gebrek aan eetlust, misselijkheid, pijn, smaakverlies, vermoeidheid, benauwdheid of emoties. De kans is dan groot dat het kind ongewenst gewicht verliest en niet genoeg goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan het herstel vertragen.

Leer goede eetgewoonten aan

U kunt uw kind helpen gezond te eten, door hem of haar vanaf het begin goede eetgewoonten aan te leren. Eet op vaste tijden en zet steeds iets anders op tafel. Dan leren kinderen gevarieerd te eten. U als ouder bepaalt wanneer en wat er gegeten wordt. Uw kind bepaalt hoeveel hij of zij eet. Kinderen kunnen van nature prima aangeven wanneer zij genoeg hebben gegeten.

Bij voedselallergie

Heeft uw kind een voedselallergie? U kunt dan een vervangend voedingsmiddel geven. Een kinderarts of diëtist kan u hierbij helpen. Heeft uw kind koemelkallergie? Geef hem of haar dan koemelkvrije voeding.

Voedingsadvies bij ondervoeding of overgewicht

Is uw kind ondervoed? Of heeft hij of zij juist overgewicht of obesitas? Dan zijn er speciale voedingsadviezen waarmee u rekening kunt houden. Kijk bij deze aandoeningen om te zien welke adviezen dat zijn.