Voedingsadviezen bij een stoma

Op deze pagina kunt u lezen welke voedingsadviezen er gelden bij de verschillende soorten stoma's.

Voedingsadviezen bij een urinestoma

Bij een urine stoma is het belangrijk veel te drinken, regelmatig verdeeld over de dag. Er wordt voldoende vocht gedronken wanneer de urine lichtgeel van kleur is. Dit helpt ook om een urineweginfectie, verstopping door darmslijm en een sterke urinegeur te voorkomen.

De urine kan tijdelijk een andere geur of kleur hebben na het eten van sommige voedingsmiddelen. Denk hierbij aan: vis, asperges, eieren, rode bietjes, vitamine B en sommige medicijnen.

Voedingsadviezen bij een colostoma

Bij een stoma op de dikke darm (colostoma) is geen speciaal dieet nodig. Geadviseerd wordt gezond te eten. Ook is het belangrijk het eten goed fijn te snijden en/of te kauwen. Gezonde voeding bestaat uit regelmatig, gevarieerd eten van gezonde producten zoals groente, fruit, brood en het gebruik van weinig (verzadigd) vet. Gebruik minimaal 3 maaltijden per dag. Het gebruik van voldoende vezels, 30 tot 40 gram per dag (uit granen, groente, fruit, noten, peulvruchten), helpt om de ontlasting soepel te houden.

Het gebruik van veel vezels naast weinig drinken heeft echter een averechts effect; dit kan juist obstipatie veroorzaken. Er kunnen voedingsmiddelen zijn waar u minder goed tegen kunt, maar deze zijn vaak voor de operatie ook al bekend.

Voedingsadviezen bij een ileostoma

Bij een ileostoma is de dikke darm verwijderd. Het gevolg hiervan is dat de functie van de dikke darm, namelijk het opnemen van vocht en zout uit de voedingsresten in de darm, is weggevallen. De ontlasting die via een ileostoma het lichaam verlaat, bevat daardoor veel meer vocht en zout. Daarom is het belangrijk het verlies van vocht en zout via voeding te compenseren.Het is van belang om na de aanleg van een stoma op gewicht te blijven. Hierdoor wordt voorkomen dat door de toename van de buikwand de doorgang verandert, rondom de stoma een kuil ontstaat of de stomahoogte verandert.