Begeleiding van de verpleegkundig consulent voeding op de functieafdeling MDL

Een Verpleegkundig consulent voeding op de afdeling maag-, darm- en leverziekten helpt klinische en poliklinische patiënten bij de toediening van enterale en parenterale voeding.

Toediening via een sonde

Een sonde is een dun slangetje waarmee vloeibare voeding wordt toegediend. Een sonde kan worden ingebracht via de neus. Een sonde kan ook via de huid rechtstreeks in de maag worden geplaatst. Dit wordt een PEG-sonde genoemd. Wanneer de sonde rechtstreeks in de dunne darm zit, spreken we van een PEJ-sonde.

Wanneer is sondevoeding nodig?

Sondevoeding is nodig bij:

  • bij ernstige slikstoornissen
  • bij ondervoeding voorafgaand aan een operatie of behandeling, waarbij het niet lukt om via een andere weg in goede voedingstoestand te komen   
  • bij andere lichamelijke aandoeningen waarbij normaal eten onvoldoende of niet lukt

Uitleg over sondevoeding

Uw behandelend arts verwijst u naar de diëtist en verpleegkundig consulent voeding.  De diëtist inventariseert uw voedingsbehoefte. Wanneer sondevoeding nodig is, verwijst zij u naar de verpleegkundig consulent voeding.  

De verpleegkundig consulent voeding bepaalt welke sonde het best bij u past. Zij informeert u tevens over de diverse soorten sondes en de toediening van sondevoeding. Bij vragen tijdens uw behandeling is zij het aanspreekpunt.