Voedingsverpleegkundige begeleiding op de functieafdeling MDL
Voedingsverpleegkundige begeleiding op de functieafdeling MDL
Een voedingsverpleegkundige op de afdeling maag-, darm- en leverziekten helpt klinische en poliklinische patiënten bij de toediening van enterale en parenterale voeding.
Web Content Viewer
Toediening via een sonde
Een sonde is een dun slangetje waarmee vloeibare voeding wordt toegediend. Een sonde kan worden ingebracht via de neus. Een sonde kan ook via de huid rechtstreeks in de maag worden geplaatst. Dit wordt een PEG-sonde genoemd. Wanneer de sonde rechtstreeks in de dunne darm zit, spreken we van een PEJ-sonde.
Wanneer is sondevoeding nodig?
Sondevoeding is nodig bij:
- bij ernstige slikstoornissen
- bij ondervoeding voorafgaand aan een operatie of behandeling, waarbij het niet lukt om via een andere weg in goede voedingstoestand te komen
- bij andere lichamelijke aandoeningen waarbij normaal eten onvoldoende of niet lukt
Uitleg over sondevoeding
Uw behandelend arts verwijst u naar de diëtist en voedingsverpleegkundige. De diëtist inventariseert uw voedingsbehoefte. Wanneer sondevoeding nodig is, verwijst zij u naar de voedingsverpleegkundige.
De voedingsverpleegkundige bepaalt welke sonde het best bij u past. Zij informeert u tevens over de diverse soorten sondes en de toediening van sondevoeding. Bij vragen tijdens uw behandeling is zij het aanspreekpunt.