Watercontrastechoscopie

Watercontrastechoscopie is een eenvoudige manier om poliepen, myomen, vormafwijkingen en andere afwijkingen van de baarmoederholte op te sporen.

Wat is een watercontrast echoscopie?

Een watercontrastechoscopie is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt. Dit gebeurt door water in de baarmoederholte in te brengen. Water is op een echo zwart. Weefsel in en rond de baarmoederholte is grijs. Door dit kleurverschil is het mogelijk de vorm en de inhoud van de baarmoederholte goed te onderzoeken.

Hoe verloopt het onderzoek?

Bij een waterecho ligt u op een gynaecologische stoel met uw benen in beensteunen. Meestal maakt de gynaecoloog eerst een vaginale echo, en brengt daarna een spreider (eendebek) in de vagina. Daarna wordt een dunne katheter door de baarmoederhals in de baarmoederholte gebracht. Vervolgens maakt de gynaecoloog opnieuw een vaginale echo, terwijl hij via de katheter steriel water in de baarmoeder spuit.

Op de monitor is te zien hoe de baarmoederholte zich met water vult. Aan de hand hiervan kan de specialist beoordelen of de holte van de baarmoeder normaal is. U kunt zelf meekijken op de monitor. U hoeft voor dit onderzoek geen volle blaas te hebben.