Wortelpuntoperatie

Een wortelpuntonsteking is een ontsteking ter hoogte van de wortelpunt van een tand of kies, als gevolg van een niet behandelde 'dode' tand of kies of als gevolg van een complexe wortelkanaalbehandeling.

Hoe ontstaat een wortelpuntonsteking?

De belangrijkste reden voor een wortelpuntoperatie is een ontsteking in het bot aan de wortelpunt van een tand of kies. Vaak ontstaat dit doordat bacteriën via een gaatje in de tand of kies in het wortelkanaal komen. Hierdoor sterft de zenuw af die aan de binnenzijde in het wortelkanaal van een tand of kies loopt. Bacteriën kunnen via het wortelkanaal afdalen en een ontsteking vormen in het bot. Deze ontsteking is meestal op een röntgenfoto te zien.

Behandeling van een wortelpuntontsteking

Tijdens de behandeling wordt het tandvlees losgemaakt en opgeklapt. Met een klein boortje wordt de ontsteking bij de wortelpunt verwijderd. De punt van de wortel wordt glad gemaakt en afgesloten met een vulling. Dit doet geen pijn, u voelt alleen trillingen en het maakt veel geluid. Daarom vindt u het misschien prettig om ondertussen muziek te luisteren. De MKA-chirurg hecht het tandvlees. Dit gebeurt meestal met hechtdraad dat vanzelf oplost. We doen ons uiterste best om de ingreep voor u zo comfortabel en pijnloos mogelijk te laten verlopen en proberen klachten naderhand te voorkomen. Daarom behandelen we u onder verdoving en steriele omstandigheden.

Dat betekent dat de assistent(e) het gebied rondom de mond voor de ingreep desinfecteert. Daarna krijgt u steriele doeken over uw gezicht en over uw kleding. Uw neus en mond blijven hierbij onbedekt. U kunt dus vrij ademen. Uw voorhoofd en ogen worden wel afgedekt, zodat u niet wordt verblind door de operatielamp. De MKA-chirurg en de verpleegkundigen die u behandelen, dragen een muts, een mondmasker en steriele handschoenen.

Na de ingreep

Moeten hechtingen of een gaasje worden verwijderd, dan krijgt u een vervolgafspraak. Soms blijft er een gaasje achter waarop u moet bijten. Hierdoor geeft u extra druk op de wond waardoor het bloeden stopt. Na circa 1 uur mag u dit gaasje eruit halen. Het kaakbot groeit gedurende enkele maanden aan en na 6 maanden krijgt u een oproep voor controle. Er wordt dan een röntgenfoto gemaakt van uw gebit.

Mogelijke ongemakken

Wanneer de verdoving is uitgewerkt, is het normaal dat u wat last krijgt van de wond. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept mee. Ook is het verstandig om 1 uur vóór de behandeling een pijnstiller in te nemen (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen) om het grootste deel van de pijn te voorkomen. Door de operatie kan uw wang dik worden. Deze zwelling is na 2 dagen het hevigst en slinkt daarna langzaam. Soms ontstaat een bloeduitstorting; de wang verkleurt en blijft langer dik. Dit trekt vanzelf weg.

Meer informatie over een wortelpuntoperatie

Lees de folder voor meer informatie over een wortelpuntoperatie. U vindt hier uitleg over wat u zelf kunt doen en mogelijke complicaties.