Avondklok

In Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari 21.00 uur de avondklok. Iedereen die tussen 21.00 uur en 4.30 uur op straat is, moet de reden hiervan kunnen aantonen. Op deze pagina vindt u meer informatie over wat de avondklok kan betekenen voor uw bezoek aan Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Het kabinet geeft aan dat noodzakelijke medische zorg is uitgesloten van de avondklok. In geval van een medische noodsituatie is het daarom altijd mogelijk om zonder ingevuld formulier de straat op te gaan.

Het kabinet geeft aan dat mantelzorg is uitgesloten van de avondklok. Ook opname en ontslag en het begeleiden daarvan door familie/naaste vallen in deze categorieën. Ouders, die op bezoek komen op bijvoorbeeld de kinderafdeling/afdeling neonatologie vallen onder de noodzakelijke mantelzorg. Wel is het belangrijk dat u in deze gevallen de eigen verklaring invult. U vindt de eigen verklaring hier

Het kan voorkomen dat uw behandeld specialist heeft besloten dat u tijdens de avondklok met ontslag kan en het ziekenhuis mag verlaten. Uw ontslag is een geldige medische reden om op straat te zijn. U ontvangt op de afdeling een brief met meer informatie over uw ontslag tijdens de avondklok en de eigen verklaring die u kunt invullen.

Wanneer uw familielid/naaste tijdens de avondklok met ontslag mag en u hem/haar gaat ophalen, is het belangrijk dat u de eigen verklaring invult voordat u thuis de deur uitgaat. Op pagina 2 kunt u ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aankruisen. Als toelichting kan worden ingevuld dat u zich na het ingaan van de avondklok op straat begeeft, omdat u op weg bent om een relatie die als patiënt in de avonduren wordt ontslagen uit Ziekenhuis Gelderse Vallei op te halen.

De reguliere bezoektijden van Ziekenhuis Gelderse Vallei vallen niet in de avondklok. Hier is geen eigen verklaring voor nodig.

Wanneer bezoek onverhoopt tijdens de avondklok naar huis gaat of familie/naaste (onverhoopt) een patiënt naar huis moet begeleiden, is het mogelijk om een eigen verklaring in het ziekenhuis in te vullen. Wanneer u vanuit huis tijdens de avondklok op spoedbezoek gaat in het ziekenhuis, is het belangrijk dat u thuis de eigen verklaring invult.

Het openbaar vervoer blijft rijden voor mensen die noodzakelijk moeten reizen.