Opname en verblijf voorbereiden

Een ziekenhuisopname kan onzekerheid en spanning geven. Wij doen ons best uw verblijf bij ons zo prettig mogelijk te maken. Het helpt als u zich goed voorbereidt.

Preoperatieve test op COVID-19

U wordt binnenkort geopereerd in ons ziekenhuis. Als voorzorgsmaatregel worden alle patiënten die in ons ziekenhuis worden geopereerd, 2 dagen voor hun operatie getest op COVID-19. Dat doen we voor ieders veiligheid, zowel voor die van u als patiënt als voor onze zorgverleners. We nemen telefonisch contact op met u om een afspraak te maken hiervoor. U kunt uw afspraak daarna terugzien in MijnZGV.

Waar en wanneer wordt de test afgenomen?

De test wordt 2 dagen voor uw operatie afgenomen. De testen worden afgenomen tussen 8.00 – 12.00 uur. We maken een afspraak met u voor een specifieke tijd. Het afnemen van de test duurt ongeveer 5 minuten.

Kom op tijd

Het is belangrijk dat u de tijd van uw afspraak aanhoudt en niet te vroeg komt. Er is bij de testlocatie geen wachtruimte met zitplaatsen aanwezig en u kunt niet in het ziekenhuis wachten. Dus bent u met de auto, wacht dan tot 5 minuten voor uw afspraak bij de testlocatie in de auto.

De testlocatie

De test nemen we af in de testlocatie op het terrein van Ziekenhuis Gelderse Vallei. U loopt richting de hoofdingang en gaat vervolgens voor het gebouw langs naar links. Daar ziet u de testlocatie (witte tent). Deze route en de testlocatie staat aangegeven. Belangrijk om te weten is dat u niet het ziekenhuis in gaat. U hoeft ook niet langs de triage.

Komt u met de auto, dan parkeert u de auto dan in de parkeergarage. Komt u met de fiets, parkeer dan uw fiets in de parkeerkelder. Komt u met het OV, loop dan richting de hoofdingang van het ziekenhuis.

Wat moet ik meenemen?

Neem uw ID-bewijs en uw patiëntenpas mee.

Wat houdt de test in?

De test houdt in dat we met een wattenstokje in uw keel en in uw neus wat slijmvlies afnemen, wat vervolgens wordt onderzocht op COVID-19.

Het testen kan gevoelig zijn, u kunt de neiging krijgen om te kokhalzen en tranende ogen krijgen. De test duurt echter kort, ca. 3 minuten.

Hoe krijg ik de uitslag van de test en wat betekent dit?

We bellen u 1 dag na het afnemen van de test met de uitslag.

 • Als de uitslag negatief is en u dus niet besmet bent met COVID-19, gaat de operatie door.
 • Als de uitslag positief is en u wel besmet bent met COVID-19, dan neemt uw arts contact met u op over de uitslag van de test en bespreekt met u of de operatie doorgaat. Ook hoort u het vervolg en eventuele maatregelen.

Heeft u na dit telefoongesprek nog vragen, neem dan contact op met de betreffende polikliniek via patiëntenservice (0318) 43 43 45.

Waarom wordt de test 2 dagen voor de operatie afgenomen?

De test is 48 uur geldig en er is tijd nodig om de uitslag te krijgen, daarom doen we dat 2 dagen voor de operatie.

Op www.geldersevallei.nl/naarhetziekenhuis vindt u meer informatie over veilig naar het ziekenhuis.

Lees de informatie voor elke fase van uw verblijf:

Heeft u vragen? Laat het ons weten.

Geen partner/begeleiding mee

Wij vinden het erg vervelend, maar uw partner/begeleider kan slechts tot de opnamebalie in de centrale hal met u mee op de dag van uw opname. Daarna begeleidt een van onze medewerkers u naar de afdeling. Deze maatregel is nodig om in het ziekenhuis voldoende afstand te kunnen houden en de verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Voor kinderen en patiënten waarbij begeleiding noodzakelijk is, wordt een uitzondering gemaakt.

Het is belangrijk dat u uw afspraak in het ziekenhuis goed voorbereidt. Neem altijd het volgende mee:

Meenemen bij opname

Wordt u opgenomen in Ziekenhuis Gelderse Vallei? Neem dan naast de bovenstaande lijst ook het volgende mee:

 • toiletartikelen (geen handdoeken of washandjes)
 • nachtkleding, ondergoed, kamerjas en sloffen of slippers
 • kleding en schoenen
 • eventueel een bewijs van registratie in het donorregister of andere wilsverklaring
 • naam en adresgegevens van uw apotheek
 • eventuele dieetvoorschriften
 • bankpas (om de telefoonrekening te betalen)
 • folder ‘Opnamewijzer’ (deze folder krijgt u per post)

Neem liever geen kostbare of waardevolle bezittingen mee.

Neem uw legitimatiebewijs mee

Het is belangrijk dat elke zorgverlener zeker weet dat u de juiste persoon bent. Dit is vanwege uw veiligheid en privacy: er mag geen twijfel zijn over uw identiteit. We moeten zeker weten dat we u voor de juiste persoon aanzien. Daarom moet u altijd uw legitimatiebewijs kunnen laten zien. Deze legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen. Ook voor baby’s en kinderen.

Uw toestemming om uw gegevens te delen

De artsen en andere zorgverleners die u behandelen in Ziekenhuis Gelderse Vallei willen graag uw actuele medische gegevens kunnen bekijken via internet. Zo is belangrijke informatie over uw gezondheid snel en op elk moment bij de hand. Ook ’s avonds en in het weekend. Artsen en zorgverleners mogen niet zomaar uw gegevens bekijken. U moet daarvoor eerst toestemming geven. U kunt dat doen via de website ikgeeftoestemming.nl. Daarmee geeft u aan dat uw medische gegevens van de huisarts en apotheek gedeeld mogen worden met uw behandelaars in het ziekenhuis. Het is voor ons erg prettig als u deze toestemming geeft. U bent het echter niet verplicht.

Assistentiehonden (hulphonden) mogen in bepaalde gevallen op de polikliniek komen. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan een assistentiehond ook op een verpleegafdeling komen. Lees meer over assistentiehonden (hulphonden) in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Wij doen er alles aan om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden in ons ziekenhuis. We stellen u daarom de volgende vragen:

 • bent u pas geleden opgenomen geweest in een ziekenhuis in het buitenland?
 • woont of werkt u op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens?

Is uw antwoord op 1 of beide vragen ‘ja’? Geef dit dan altijd aan ons door. Het kan namelijk zijn dat u de MRSA-bacterie bij zich draagt. Deze bacterie kan vervelende infecties veroorzaken, vooral bij mensen met minder weerstand.