Verblijf in het ziekenhuis

Het is goed om te weten wat u kunt verwachten als u wordt opgenomen of verblijft in het ziekenhuis.

Verpleegafdeling

Bij opname maakt een medewerker van de afdeling u wegwijs op de verpleegafdeling. Hij of zij geeft uitleg over de voorzieningen op de kamer. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft 1-, 2- en 4-persoonskamers. Alle kamers hebben een douche, toilet en een kleine koelkast. Op elke afdeling zijn afspraken over de dagindeling. Bijvoorbeeld over hoe laat de artsen u bezoeken.

Hoofdbehandelaar en eerste aanspreekpunt

Tijdens uw verblijf heeft u vaak met meerdere artsen te maken. Eén medisch specialist is eindverantwoordelijk voor uw behandeling: uw hoofdbehandelaar. De naam van uw hoofdbehandelaar staat in uw  medisch dossier. U kunt bij de verpleegkundige navragen wie uw hoofdbehandelaar is.

Daarnaast heeft u een eerste aanspreekpunt. Dit kan de hoofdbehandelaar zijn, maar vaak is dit een andere arts. Uw eerste aanspreekpunt komt tijdens de artsenvisite bij u langs om met u de stand van zaken over uw behandeling te bespreken. Hij of zij is uw aanspreekpunt voor medische vragen en stemt af met uw hoofdbehandelaar. Wilt u weten wie uw eerste aanspreekpunt is? Vraag het de verpleegkundige op de afdeling.

Voorbereiding gesprek met uw arts

Wanneer de arts langs komt, heeft u ruim de gelegenheid om vragen stellen. Zet van tevoren uw vragen op papier. Zo weet u zeker dat u niets vergeet tijdens het gesprek. U kunt daarnaast het volgende doen:

  • geef alle informatie over uw gezondheidstoestand
  • geef het aan als u iets niet begrijpt
  • bespreek vooraf hoe uw operatie zal verlopen
  • schrijf op welke medicijnen u gebruikt
  • Denk vooraf na over eventuele behandelbeperkingen.
  • stel vragen als de medicijnen er anders uitzien dan u verwacht
  • volg de instructies en adviezen goed op

We vragen uw naam en geboortedatum

Tijdens uw opname vragen medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Dat doen zij om er zeker van te zijn dat ze u voor de juiste persoon aanzien.

Pijn meten

Het is voor de artsen en verpleegkundigen belangrijk om te weten of u pijn hebt. Pijn is niet alleen vervelend, het kan ook voor problemen zorgen. Lees meer over pijn en pijnstilling (anesthesie).

Lees meer over opname en verblijf

Wat u nog meer moet weten