Voor opname

Niet eten en drinken voor een operatie

Als u een operatie krijgt in Ziekenhuis Gelderse Vallei mag u van tevoren niets meer eten of drinken. U moet dus nuchter zijn. Dit is belangrijk om u veilig te kunnen verdoven. Als u toch eet of drinkt, kan de operatie niet doorgaan. Op deze pagina leest u meer over nuchter zijn voor uw operatie.

Medicijngebruik voor een operatie

Gebruikt u medicijnen, en wordt u geopereerd? Dan kan het zijn dat u die medicijnen tijdelijk niet mag gebruiken voorafgaand aan uw operatie. Uw arts vertelt u er meer over.

Als u niet kunt komen

Kunt u niet komen op de dag dat u moet worden opgenomen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling opname:

  • telefoon: (0318) 43 45 50 (maandag tot en met vrijdag van 13:30-14:30 uur)
  • e-mail: planning@zgv.nl

Soms gebeurt het dat wij uw afspraak moeten verzetten. Dit komt dan meestal doordat er een spoedgeval tussen is gekomen. Wij proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Onderzoek voor een operatie of opname

Soms krijgt u in de weken voor uw operatie of opname een aantal onderzoeken. Bijvoorbeeld een laboratorium- of radiologisch onderzoek. Dit heeft als voordeel dat de uitslagen van deze onderzoeken tijdens de opname al beschikbaar zijn. Dit kan de duur van uw opname in het ziekenhuis verkorten.

Preoperatieve screening (POS)

Een paar weken voor uw operatie krijgt u een uitnodiging voor een preoperatieve screening. U krijgt ook een vragenlijst die u thuis alvast kunt invullen. Met de screening bekijken we of u de ingreep veilig en zonder risico’s kunt ondergaan.

Planning

Een opname in het ziekenhuis wordt meestal ruim van te voren gepland. U hoort schriftelijk of telefonisch wanneer u wordt opgenomen. Bij het plannen van de opnamedatum houden wij zoveel mogelijk rekening met uw voorkeur. Dit kan meestal niet als het gaat om een spoedopname.

Dagopname of meerdaagse opname

Voor sommige behandelingen of onderzoeken is het medisch noodzakelijk dat u 1 of meerdere nachten in het ziekenhuis blijft. U verblijft dan op een van onze verpleegafdelingen. We spreken dan van een meerdaagse opname. Voor andere behandelingen of onderzoeken kunt u vaak dezelfde dag nog naar huis. Dit heet een dagopname of dagbehandeling.

Gedeelde 4-persoonskamers

Wij willen onze bedden zo goed mogelijk bezetten. Daarom deelt u een patiëntenkamer meestal met zowel mannen als vrouwen. Heeft u hier bezwaar tegen? Laat dit dan weten aan de afdeling opname.

Voeding en bewegen voor sneller herstel

Wordt u binnenkort opgenomen in Ziekenhuis Gelderse Vallei? Bewegen helpt u bij uw herstel. Blijf dus zoveel mogelijk in beweging. Lees ons beweegadvies. Beweeg vóór, tijdens en na uw opname, op een manier die bij u past.