Voorbereiden op afspraak bij polikliniek, radiologie of het laboratorium

Onze artsen en andere zorgverleners houden spreekuur op de polikliniek. Ook vindt daar onderzoek en behandeling plaats.

Voor een afspraak kunt u terecht op onze hoofdlocatie in Ede, of bij onze spreekuurcentra in Barneveld, Veenendaal en Wageningen.

Informatie voor uw bezoek aan de polikliniek

Het is belangrijk dat u uw afspraak in het ziekenhuis goed voorbereidt. Neem altijd het volgende mee:

Neem uw legitimatiebewijs mee

Het is belangrijk dat elke zorgverlener zeker weet dat u de juiste persoon bent. Dit is vanwege uw veiligheid en privacy: er mag geen twijfel zijn over uw identiteit. We moeten zeker weten dat we u voor de juiste persoon aanzien. Daarom moet u altijd uw legitimatiebewijs kunnen laten zien. Deze legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen. Ook voor baby’s en kinderen.

Bezoekt u het ziekenhuis voor de eerste keer als patiënt? Dan moet u zich laten inschrijven bij de inschrijfbalie. Deze bevindt zich bij de receptie in de centrale hal. U krijgt dan een patiëntenpas waarop uw patiëntgegevens staan. U neemt de patiëntenpas mee naar iedere afspraak. Neem ook uw identiteitsbewijs mee, want identificatie is verplicht.

Op werkdagen kunt u van 07.30 tot 17.00 uur terecht bij de inschrijfbalie. Op dinsdag is deze tot 20.00 uur geopend. In de spreekuurcentra in Barneveld en Veenendaal kunt u zich inschrijven bij de centrale receptie.

Bereid het bezoek aan de arts goed voor.

Om alle zaken goed op een rijtje te zetten en samen met uw arts te kiezen voor de aanpak die het beste past bij uw situatie, kunt u ‘3 goede vragen' stellen.
Lees meer over deze 3 goede vragen.

U kunt vooraf opschrijven welke overige vragen u wilt stellen. 

Tips voor het gesprek:

  • geef alle informatie over uw gezondheid
  • bespreek vooraf hoe uw onderzoek of behandeling gaat
  • stel vragen als u andere medicijnen krijgt voorgeschreven dan u nu gebruikt
  • stel vragen als iets niet duidelijk is of als u iets niet begrijpt
  • vraag aan uw zorgverlener of het mogelijk is het om het gesprek op te nemen zodat u het op een later moment nog eens terug kunt luisteren

Voorbereiding


De artsen en andere zorgverleners die u behandelen in Ziekenhuis Gelderse Vallei willen graag uw actuele medische gegevens kunnen bekijken via internet. Zo is belangrijke informatie over uw gezondheid snel en op elk moment bij de hand. Ook ’s avonds en in het weekend.

Artsen en zorgverleners mogen niet zomaar uw gegevens bekijken. U moet daarvoor eerst toestemming geven. U kunt dat doen via de website www.ikgeeftoestemming.nl. Daarmee geeft u aan dat uw medische gegevens van de huisarts en apotheek gedeeld mogen worden met uw behandelaars in het ziekenhuis. Het is voor ons erg prettig als u deze toestemming geeft. U bent het echter niet verplicht.

Tijdens uw bezoek aan een polikliniek kan uw arts vragen naar uw wensen over bijvoorbeeld reanimatie, opname op de intensive care en kunstmatige beademing. Het is daarom belangrijk dat u nadenkt over in welke situaties u niet (meer) behandeld wilt worden. U mag namelijk zelf grenzen stellen aan een behandeling. En bepalen welke grenzen dat zijn. Wat wilt u nog wel, en wat misschien niet (meer)? Bij een ernstige ziekte is soms een zware behandeling nodig. U kunt zich afvragen: wil ik die behandeling wel? Bespreek uw behandelwensen en -grenzen samen met uw arts. In deze folder leest u hier meer over.

Wij doen er alles aan om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden in ons ziekenhuis. We stellen u daarom de volgende vragen:

  • bent u pas geleden opgenomen geweest in een ziekenhuis in het buitenland?
  • woont of werkt u op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens?

Is uw antwoord op 1 of beide vragen ‘ja’? Geef dit dan altijd aan ons door. Het kan namelijk zijn dat u de MRSA-bacterie bij zich draagt. Deze bacterie kan vervelende infecties veroorzaken, vooral bij mensen met minder weerstand.

In Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben kinderen een eigen DigiD nodig om in te kunnen loggen in MijnZGV. Voor ouders is het daarom belangrijk om een DigiD voor het kind aan te vragen. Dit kan eenvoudig via: www.digid.nl/aanvragen-en-activeren

Let op! Doe dit op tijd, want het verwerken van een aanvraag neemt een aantal werkdagen in beslag.

U kunt in overleg met de zorgverlener uw telefoon op de luidspreker zetten zodat uw begeleider deel kan nemen aan het gesprek. Ook kunt u uw zorgverlener vragen of u het gesprek mag opnemen. In overleg met uw zorgverlener kunt u het gesprek of een samenvatting daarvan opnemen, zodat u de informatie voor u zelf nog eens kunt naluisteren. Het verspreiden van de opname buiten de privésfeer zonder onze toestemming is wettelijk niet toegestaan.

Klik hier voor meer informatie met betrekking tot het opnemen van een gesprek.

Tijdens uw bezoek aan een polikliniek of een ziekenhuisopname schrijft uw behandelend arts eventueel medicijnen voor. U kunt de benodigde medicijnen na uw polibezoek afhalen bij de Vallei Apotheek in de centrale hal van het ziekenhuis. Bekijk hier alle informatie over de Vallei Apotheek. 

Assistentiehonden (hulphonden) mogen in bepaalde gevallen op de polikliniek komen. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan een assistentiehond ook op een verpleegafdeling komen. Lees meer over assistentiehonden (hulphonden) in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Vindt u het fijn om een mondneusmasker te dragen in het ziekenhuis? Deze zijn altijd voor u beschikbaar. U kunt erom vragen bij de receptie in de centrale hal of bij een van onze medewerkers op de polikliniek of verpleegafdeling. Zij kunnen u een mondneusmasker overhandigen. 

Heeft u hoestklachten? Dan vragen we u ook om een mondneusmasker te dragen om alle andere patiënten en medewerkers te beschermen. 

Zo werkt de zelfmeetkiosk

Heeft u binnenkort een afspraak op de polikliniek anesthesie of de polikliniek maag,- darm, en leverziekten? Dan vragen wij u voorafgaand aan uw afspraak zelf een aantal metingen uit te voeren. Dit kan op onze medische zelfmeetkiosk. Deze kiosk staat bij de ingang van de polikliniek. Bereid u goed voor door hier alle informatie over de zelfmeetkiosk alvast door te lezen.

Voorbereiden op vervolgonderzoek

Soms is vervolgonderzoek nodig. Bijvoorbeeld ter controle of om een diagnose te kunnen stellen. Het kan gaan om laboratorium-, radiologie- of ander onderzoek. De assistente vertelt u dan hoe u zich kunt voorbereiden en hoe u een afspraak kunt maken. De uitslag van het onderzoek krijgt u van de medisch specialist.

Goed om ook te weten