Bereid u voor op uw gesprek, stel 3 goede vragen

Als u naar een medisch specialist van Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat voor onderzoek of behandeling, kunt u altijd uit meerdere mogelijkheden kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt af van een aantal zaken, bijvoorbeeld:

  • De risico’s van de ingreep
  • Uw leeftijd
  • Uw thuissituatie
  • Uw beroep
  • Uw leefstijl
  • Uw wensen

Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten.
Dit kunt u doen door de volgende 3 goede vragen te stellen:

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Bespreek met uw arts welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
Zet vervolgens samen de voor- en naderen van iedere behandeling op een rijtje
Wat kan een behandeling u opleveren? Minder pijn of een grotere overlevingskans?
Wat zijn de risico’s en zijn er bijwerkingen? Hoe lang is de herstelperiode? Kunt u na de operatie weer werken of sporten? Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?
Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat deze het medische advies hierop kan aanpassen.

Deze 3 vragen nodigen uw arts uit goede informatie te geven en een open gesprek met u te voeren. U kunt vervolgens samen beslissen welk onderzoek of behandeling het best bij u past.
Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl

Ook voor kinderen is er een speciale pagina ter voorbereiding: www.3goedevragen.nl/kinderen