Zelf uw vitale waardes meten met een zelfmeetkiosk

Heeft u binnenkort een afspraak op de polikliniek Anesthesie of de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten? Dan vragen wij u voorafgaand aan uw afspraak zelf een aantal metingen uit te voeren op onze zelfmeetkiosk. Deze kiosk staat bij de ingang van de polikliniek. Hieronder leggen wij uit wat u precies kunt verwachten, zodat u goed voorbereid bent als u in het ziekenhuis komt.

De zelfmeetkiosk bestaat uit een aanraakscherm-computer (touchscreen), een weegschaal en een aantal sensoren. Hiermee kunt u nauwkeurig een aantal vitale functies meten. U wordt aan de hand van instructies en video’s stap voor stap begeleid in het uitvoeren van de metingen.

Met het apparaat kunt u de volgende vitale functies meten:

 • bloeddruk
 • hartslag 
 • saturatie (zuurstofgehalte in het bloed)
 • gewicht
 • lengte

Ook wordt uw Body Mass Index (BMI) berekend. Deze waarde geeft aan of u een gezond gewicht heeft ten opzichte van uw lengte  

Mocht u hulp nodig hebben bij de metingen, dan staat er een vrijwilliger klaar voor eventuele ondersteuning.


**Belangrijk**

 • Wij adviseren u om geen schoenen met hoge hakken te dragen, omdat ook uw lengte wordt gemeten
 • Hang uw jas aan het haakje en neem uw telefoon, sleutels enzovoort uit uw zakken. Stop deze eventueel tijdelijk in uw tas die u onder uw jas kunt neerzetten.
 • Desinfecteer uw handen voordat u plaatsneemt in de kiosk door maximaal 1 maal op de desinfectiepomp te drukken. Wrijf uw handen goed droog! Natte vingers kunnen er voor zorgen dat het aanraakscherm (touchsceen) niet goed werkt.
 • Aan het einde van de metingen ontvangt u een bon met uw meetgegevens. Het is belangrijk dat u deze bon meeneemt naar uw afspraak. De arts/verpleegkundige zal de gemeten waarden vervolgens aan uw medisch dossier toevoegen.
 • Mocht u hulp nodig hebben, vraagt u dan gerust even hulp aan een van onze zorgverleners.

Veelgestelde vragen

Met de zelfmeetkiosk kunt u de volgende vitale waardes meten:

 • Bloeddruk

 • Saturatie (De hoeveelheid zuurstof in uw bloed)

 • Lichaamsgewicht

 • Hartslag

 • Lengte

  Ook wordt uw Body Mass Index (BMI) berekend. Deze waarde geeft aan of u een gezond gewicht heeft ten opzichte van uw lengte  

Nee, het is niet verplicht. Als u liever uw waardes laat meten door een polikliniek-assistente kunt u dit bij de  balie van de polikliniek aangeven. 

De polikliniek Anesthesie en de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten hebben een zelfmeetkiosk.

De nieuwe werkwijze vergroot de betrokkenheid van patiënten bij hun eigen zorgproces.  Door zelf te meten krijgt u meer inzicht in uw eigen waardes en houdt uimeer de regie over uw eigen gezondheid.

Daarnaast vermindert  de zelfmeetkiosk de werklast voor zorgmedewerkers. Door de zelfmeetkiosk houden zij meer tijd over voor andere zorghandelingen 

De metingen nemen ongeveer 5 minuten tijd in beslag.

Vanwege uw privacy komen uw waardes niet op het scherm te staan en worden deze ook niet opgeslagen in het apparaat. Het apparaat print een anoniem ticket (uw naam staat er niet op), die u vervolgens meeneemt naar de afspraak met de arts. Daar zal de poli-medewerker de metingen handmatig overnemen in het elektronisch patiëntendossier.

Zodra ons nieuwe elektronische patiëntendossier is ingevoerd, gaan we er voor zorgen dat uw gegevens tijdens het uitvoeren van de metingen automatisch in uw medische dossier worden opgenomen. 

De apparatuur voldoet aan gestelde (kwaliteits)eisen van medische hulpmiddelen.

Ja, mocht u hulp nodig hebben bij de metingen, dan staat er een vrijwilliger klaar voor eventuele ondersteuning.

Helaas is dat niet mogelijk. U kunt uw metingen laten doen door een polikliniek-assistente bij de balie aan het begin van de polikliniek.

Heeft u vragen over de zelfmeetkiosk? Dan kunt u die stellen aan de polikliniek assistente.