24-uurs pH-meting

Een 24-uurs pH-meting is nodig bij klachten van opkomend maagzuur in de slokdarm. Deze terugvloed van zuur (reflux) kan samengaan met klachten als zuurbranden, pijn op de borst en misselijkheid.

Onderzoek 24-uurs pH-meting

Voor de 24-uurs pH-meting (pH = zuurgraad) krijgt u in het ziekenhuis een slangetje in uw neus. Het slangetje (katheter) loopt door tot 5 centimeter boven de kringspier tussen de slokdarm en maag. De katheter wordt aangesloten op een meetapparaatje dat u 24 uur bij u draagt. Deze voorbereidingen duren circa een half uur. U gaat naar huis met de katheter en het meetapparaatje. U krijgt instructies en een dagboek mee. De volgende dag komt u terug om de katheter te laten verwijderen.

Voorbereiding thuis

Vanaf 2 uur voor het plaatsen van de katheter mag u niet meer eten. Ook mag u gedurende 2 dagen voor het onderzoek geen zuurremmende medicijnen innemen. Lees meer over de 24-uurs zuurgraadmeting en de voorbereidingen in de folder.

24-uurs pH-meting en slokdarmmanometrie

Soms vraagt een behandelend arts naast de 24-uurs zuurgraadmeting ook een slokdarmmanometrie aan. Hierbij wordt de druk in de slokdarm gemeten. Dat gebeurt tijdens de afspraak voor het plaatsen van de katheter voor de 24-uurs zuurgraadmeting.