Dagelijkse glucosecontrole bij kinderen

Dagelijks prik je jouw bloedglucose voor iedere maaltijd en voordat je gaat slapen. Dit is een 4 puntsdagcurve. Een dagcurve is een hulpmiddel en geeft inzicht in de schommelingen in de bloedglucosewaarde. Soms vragen wij jou om vaker te prikken, bijvoorbeeld 1,5 uur na de maaltijd, om 3 uur in de nacht, bij een bijzondere situatie of bij symptomen van een hypo of hyper.

Het meten van je bloedglucose dagcurves is belangrijk. Hierdoor weet jij namelijk hoeveel insuline je nodig hebt en welke actie je moet doen als je bloedglucose te hoog of te laag is.

Deze metingen kan je bijhouden in een dagboekje. Het is handig als je deze meeneemt wanneer je op controle komt. De meter of insulinepomp kun je ook digitaal uitlezen via de computer. Het diabetesteam kan dan in het ziekenhuis kijken hoe het met je gaat en zo tussentijds advies geven en aanpassingen doen. Het diabetesteam kan de gegevens ook op de polikliniek uitlezen. 

Hoe vaak je de meter of pomp uitleest is afhankelijk van hoe het met je gaat. Soms is het wekelijks of 2 wekelijks. Maar het kan ook maar 1 keer per maand zijn of alleen bij je controle. Dit spreken we altijd met je af. We sturen je ook wel eens een herrinering met de vraag of je weer wil uitlezen.

Streefwaarden bloedglucose

Streefwaarde voor de bloedglucosewaarde is tussen de 4 en de 8 mmol/l.

  • bij het opstaan: tussen de 3,5 en 7
  • voor de maaltijden: tussen de 4 en 8
  • voor het slapen: tussen de 4 en 6
  • in de nacht: >3,5