Hartfilmpje (ECG)

Om hartklachten en - aandoeningen snel vast te kunnen stellen is het noodzakelijk om ze goed te herkennen. Met behulp van een electrocardiogram (ECG), ook wel hartfilmpje genoemd, meten we de electrische activiteit van het hart. Dit wordt weergegeven in een grafiek. Het is een pijnloos, veilig onderzoek en duurt ongeveer 5 minuten.

Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig. Wij adviseren om voor het onderzoek geen bodylotion te gebruiken, omdat dit electroden (plakkertjes op de borst) waarmee gemeten wordt, kan verstoren. 

Onderzoek

Voor het onderzoek ontbloot u het bovenlichaam. Dan mag u op de onderzoekbank gaan liggen. Bent u gebonden aan een rolstoel, dan kunnen we het hartfilmpje maken terwijl u zit. Het is belangrijk dat de electroden goed verbonden zijn met uw huid. Om goed contact te maken, gebruiken wij hiervoor contactspray. Dit kan koud aanvoelen. Bij mannen is het soms nodig wat borstharen weg te scheren. 

Vervolgens plakt de onderzoeker een aantal electroden op uw borst, armen en heupen. Dit gebeurt met een zuigsysteem wat een beetje koude lucht blaast. De snoertjes van de electroden zitten vast aan het ECG apparaat. Tijdens de registratie van het hartfilmpje is het belangrijk dat u stil blijft liggen en probeert te onspannen. Na het maken van het filmpje kunt u zich weer aankleden.

Uitslag

De uitslag krijgt u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.