Hysteroscopie (baarmoederonderzoek)

Bij een (diagnostische) hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de vagina naar de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens dit onderzoek zijn kleine ingrepen mogelijk, zoals het verwijderen van een (kleine) poliep of een spiraal waarvan de touwtjes niet meer zichtbaar zijn. Voor grotere ingrepen is meestal een therapeutische hysteroscopie nodig. Dat gebeurt vaak onder (plaatselijke) narcose.

Bij een hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de vagina naar de binnenkant van de baarmoeder.

Een diagnostische hysteroscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder bekeken wordt. Tijdens dit onderzoek zijn kleine ingrepen mogelijk, zoals het verwijderen van een (kleine) poliep of een spiraal waarvan de touwtjes niet meer zichtbaar zijn. Bij een therapeutische hysteroscopie wordt een (kleine) verrichting uitgevoerd, zoals het verwijderen van een poliep of myoom. Bij grotere ingrepen gebeurt dit vaak onder (plaatselijke) narcose.

Hoe wordt een hysteroscopie uitgevoerd?

Een hysteroscopie gebeurt zonder verdoving of alleen met een plaatselijke verdoving. U neemt plaats op een onderzoekstoel met uw benen in de beensteunen. De gynaecoloog brengt vervolgens de hysteroscoop (kijkbuis) via de vagina en de baarmoederhals in de baarmoederholte. Via de hysteroscoop wordt water met druk in de vagina gebracht, waardoor de hysteroscoop zonder verdere instrumenten tot in de baarmoederholte gebracht kan worden. Hierbij kan u wel een menstruatie-achtige pijn voelen. De voor- en achterwand van de baarmoeder liggen tegen elkaar aan, maar door het water wat ingebracht wordt kunnen de voor- en achterwand van de baarmoeder bekeken worden. U kunt via een scherm meekijken als u dit wilt. Het is ook mogelijk dat de gynaecoloog geen gebruik maakt van een speculum en tangetje, maar de kijkbuis direct inbrengt in de vagina en in de baarmoederhals. Met de hysteroscoop bekijkt de arts de binnenkant van de baarmoeder.

Als er een kleine afwijking gezien wordt zoals een poliep of myoom, kan deze direct weggehaald worden. Ook kan een biopt van het baarmoederslijmvlies afgenomen worden. Grotere ingrepen worden in een aparte setting uitgevoerd.

Het hele onderzoek duurt ongeveer een kwartier, als er een kleine ingreep uitgevoerd wordt kan het wat langer duren. Door een hysteroscopie kan de baarmoeder verkrampen. Dit lijkt op menstruatiepijn. Om de pijn te verzachten krijgt u vooraf pijnstillers.