MRI-onderzoek voor kinderen
Component Action Menu- ${title}
MRI-onderzoek voor kinderen
Met een grote magneet maken wij een scan, dat is een soort foto. Het maken van de scan maakt heel veel herrie. Papa of mama mogen mee tijdens de scan. Je mag zelf je favoriete muziek op CD meenemen en je knuffel (zonder metaal). Om jou voor te bereiden, kan je het filmpje bekijken.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
MRI-scan
Het onderzoek gebeurt met een grote magneet. Deze magneet heeft een grote opening aan beide kanten, hierdoor ziet het eruit als een tunnel. Je ligt op een tafel die in deze tunnel schuift. In de tunnel zit licht, je ligt dus niet in het donker. Door de grote magneet, antennes en een computer worden er heel veel foto’s gemaakt.
Voorbereiding
Hieronder staat een filmpje van een MRI-scan. Deze kan jij, samen met papa of mama, bekijken. Jullie kunnen ook een DVD lenen van de afdeling Radiologie.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Oefen vast met stil liggen, tijdens het onderzoek moet je namelijk 20 tot 40 minuten heel stil blijven liggen.
Omdat de MRI-scan werkt met een sterke magneet, mag er geen metaal mee de scanruimte in. Dit betekent dat sleutels, telefoon, bankpasjes, muntgeld, sieraden ect. niet mee kunnen tijdens de scan. In het kleedkamertje zit een kluisje waar de waardevolle spullen in opgeborgen kunnen worden.
Vullingen, een draadje achter de tanden en slotjesbeugels in het gebit, zijn geen probleem voor dit onderzoek. Het is handig om sieraden thuis te laten. Op de afdeling radiologie wordt een vragenlijst gegeven die samen met papa of mama mag worden ingevuld.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Het onderzoek
Tijdens de scan mag papa óf mama mee de scanruimte in. De ouder die mee gaat moet een formulier invullen zodat we zeker weten dat hij/zij de MRI-ruimte in mag. Tijdens de scan moet je heel goed stil blijven liggen. Wanneer je beweegt, moeten de foto's opnieuw gemaakt worden. Dan duurt het onderzoek iets langer. Wanneer je de ruimte toch spannend vindt, of je kunt niet goed stil blijven liggen, kun je in een ballonnetje knijpen. Hierdoor weet de laborant dat er wat is en kan hij/zij met je praten door de koptelefoon.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Soms is het nodig om extra foto's te maken met contrastvloeistof. Dit zorgt ervoor dat wij bepaalde dingen beter zien op de foto's. Je krijgt de contravloeistof via een prik in jouw arm.
Je gaat merken dat het apparaat een kloppend en bonkend geluid maakt. Je krijgt hiervoor een koptelefoon op. Je kunt een CD of USB-stick meenemen om tijdens het onderzoek naar te luisteren, anders kun je een radiozender kiezen.
Web Content Viewer
Component Action Menu- ${title}
Uitslag
De radioloog maakt een verslag van alle opnamen die zijn gemaakt. Dit verslag stuurt hij of zij naar de behandelend arts. De arts ontvangt de uitslag na 4 tot 5 dagen. Het kan voorkomen dat er nog aanvullende opnamen nodig zijn. U wordt dan weer opgeroepen.
Voor jonge kinderen
Bij hele kleine kinderen proberen wij een afspraak te maken die aansluit op het slaap-waak ritme van het kind. U kunt uw kind voor de afspraak thuis 'uitputten' en vlak voor de scan voeden. Houdt u rekening met kleding zonder metaal en het liefst zonder rompertje in verband met metalen drukkertjes. Eventuele knuffels zonder metaal mogen mee de scan in.