Allergie onderzoek plakproef

Bij een plakproef plakken we verschillende stoffen op de huid. Zo onderzoeken we of u allergisch reageert op 1 van deze stoffen. Als dat zo is, heeft u een contact allergie. U bent dan allergisch voor stoffen waarmee de huid regelmatig in contact komt.

Hoe werkt een plakproef?

We plakken de verschillende stoffen op de rug met kleine pleisters. Dit doet geen pijn. De stoffen blijven 2 dagen op de huid geplakt. U heeft voor deze proef in korte tijd 3 afspraken op de polikliniek.

Voorbereiding

  • op de dag van het onderzoek mag er geen crème of lotion op de rug zitten
  • de rug moet vrij zijn van eczeem
  • gebruikt u corticosteroïd crème of hormoonzalf? Dan moet u daarmee stoppen vanaf 1 week voor de plakproef
  • vanaf 4 weken voor de plakproef mag er geen intensief zonlicht op de rug komen
  • de huid mag niet zijn verbrand of gebruind door de zon
  • heeft u veel haar op de rug? Scheer uw rug dan 3 dagen voor de plakproef

Tijdens het onderzoek

Uw rug wordt schoongemaakt en ontvet. Zo blijven alle stoffen goed zitten. Vervolgens plakken we de stoffen met pleisters op uw rug. Dit duurt ongeveer een kwartier.

Na het onderzoek

De pleisters moeten 2 dagen goed op hun plaats blijven zitten. U mag daarom niet douchen, baden, sporten of naar de sauna tijdens deze 2 dagen. Vermijd ook inspannende werkzaamheden waarbij u gaat zweten. Zoals hard tegen de wind in fietsen. Na 2 dagen verwijdert de assistente de pleisters. Hij of zij beoordeelt of de huid op de stoffen heeft gereageerd. Dit heet het aflezen van de plakproef. Na het aflezen mag u naar huis. U mag dan nog niet douchen of inspannende werkzaamheden verrichten.

De uitslag

De volgende dag heeft u weer een afspraak op de polikliniek. Daar beoordeelt de arts uw huid. Hij of zij vertelt u ook wat de resultaten van de plakproef zijn. Hierna is de test afgelopen en kunt u alle dagelijkse bezigheden hervatten. Ontstaat er na 2 tot 3 dagen een reactie op de rug? Neem dan contact op met de polikliniek.