Anorectale manometrie

Anorectale manometrie is een onderzoek naar de werking van de anale sluitspier en het laatste stukje van de dikke darm (endeldarm). De endoscopieverpleegkundige meet de druk in de sluitspier en de endeldarm. Uit de meetresultaten blijkt hoe goed u de ontlasting kunt ophouden en kunt uitscheiden door te persen.

Voor het onderzoek

Voor het onderzoek ligt u met opgetrokken knieën op uw linkerzij. Het onderzoek bestaat uit een aantal kortdurende testen.

Tijdens het onderzoek manometrie

De endoscopieverpleegkundige brengt een dun slangetje met daaraan een ballonnetje via de anus naar binnen. Het slangetje is verbonden met meetapparatuur. In het ballonnetje zit een beetje water. Vervolgens krijgt u de opdracht om te knijpen, te persen en te hoesten. De apparatuur meet gelijktijdig de druk in de kringspier en de endeldarm.

De volgende test meet de capaciteit van de endeldarm. Daarbij kijkt de endoscopieverpleegkundige naar volume, gevoeligheid en reflexen. De verpleegkundige blaast voorzichtig het ballonnetje op totdat u zegt dat u aandrang voelt. Daarna laat de verpleegkundige het ballonnetje weer leeglopen.

Balloon expulsion test

Bij obstipatie doet de verpleegkundige soms ook de ‘balloon expulsion' test. Hierbij blijft de opgeblazen ballon in de endeldarm. Daarna gaat u naar een speciaal toilet. Hier probeert u de ballon binnen 4 minuten naar buiten te persen.Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding noodzakelijk. Het onderzoek duurt circa 20 minuten en is niet pijnlijk.