Bekkenfysiotherapeutisch onderzoek voor darmoperatie

Bij sommige darmoperaties is het wenselijk om vooraf te bepalen hoe de functie van de stoelgang is. Er worden diverse onderzoeken gedaan voordat u met de chirurg de operatie bespreekt. Een van die onderzoeken is een spieronderzoek bij de bekkenfysiotherapeut.

Uitleg over de darmoperatie

In verband met uw behandeling voor darmkanker, waarvoor u (hoogstwaarschijnlijk) binnenkort geopereerd zult worden, krijgt u een consult bij de bekkenfysiotherapeut. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut informeert u over de mogelijke gevolgen van de operatie met betrekking tot het kunnen ophouden van de ontlasting.

De therapeut neemt met u de vragenlijsten (over plassen, ontlasting hebben en seksualiteit) door die u thuis heeft ingevuld en stelt aanvullende vragen. Daarnaast onderzoekt de bekkenfysiotherapeut de kracht en de coördinatie van de anale sluitspieren. Deze spieren moeten in zo goed mogelijke conditie zijn om na de operatie goed uw ontlasting op te kunnen houden.

Het onderzoek

Na het informatieve deel wordt u gevraagd uw onderlichaam te ontkleden en op uw linkerzij op de behandeltafel plaats te nemen. De bekkenfysiotherapeut inspecteert het anale gebied en voelt hoe de spanning en ontspanning van de anale kringspier en dieper gelegen spieren is. Ook wordt u gevraagd om kortere en langere tijd uw spieren aan te spannen, te hoesten en te persen. Na het onderzoek bespreekt de therapeut met u de uitkomsten.   Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Het consult duurt ongeveer 45 minuten. Er is geen speciale voorbereiding nodig.

Fysiotherapie na de darmoperatie

Als er na de operatie veel klachten optreden, kunt u behandeld worden door een bekkenfysiotherapeut om de spierfunctie te verbeteren. Het consult wordt vergoed door uw zorgverzekeraar indien u aanvullend bent verzekerd.

Over dit onderzoek en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland waar het principe 'shared discision making' plaatsvindt. Voorafgaand aan de darmoperatie besluiten arts en patiënt samen welke behandeling er plaats zal vinden.