Stereotactische biopsie van de borst

Een stereotactische biopsie is een onderzoek waarbij meerdere biopten worden genomen. Een biopt is een hapje uit het weefsel. Deze ‘hapjes’ worden door de patholoog onder de microscoop onderzocht. Dit onderzoek vindt plaats op een daarvoor ontworpen tafel.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed uit te voeren, is het belangrijk dat u uw borsten niet insmeert met een verzorgend product zoals bodylotion, olie of zalf. Deze producten kunnen het beeld beïnvloeden. Het advies aan u is om op de dag van het onderzoek comfortabele kleding en een stevige bh te dragen. De bh zorgt voor een goede ondersteuning en helpt op die manier mogelijke nabloedingen tegen te gaan. Als iemand u begeleidt naar het ziekenhuis, is het goed om te weten dat het niet wenselijk is dat diegene bij het onderzoek aanwezig is. Dit in verband met de beperkte ruimte en het gebruik van röntgenstraling.

Risico's

Röntgenstraling

Tijdens het onderzoek wordt er gewerkt met röntgenstraling. In hoge dosis kunnen röntgenstralen gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. De stralingsdosis die echter voor röntgenfoto's gebruikt wordt, is minimaal. In het dagelijkse leven staat een mens constant bloot aan straling. Deze straling is bijvoorbeeld afkomstig uit het heelal, de aardbodem en uit bouwmaterialen zoals beton en gips. Ook tijdens een skivakantie of een vliegreis ontvangt u straling.

Zwangerschap en röntgenstraling

Als u zwanger bent of denkt te zijn, kunt u het beste contact opnemen met uw behandelend arts om te bekijken welk onderzoek voor u en uw kind het minst belastend is. Indien mogelijk, kunt u overwegen om te wachten met onderzoek of behandeling tot na de bevalling of totdat u weet of u zwanger bent.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een uur. Het biopsieonderzoek wordt uitgevoerd door twee laboranten en een radioloog. Tijdens dit onderzoek ligt u op uw buik op de onderzoekstafel. In deze tafel is een opening waar u uw borst in kunt leggen. De borst wordt samengedrukt, waarna verschillende foto’s worden gemaakt.

De radioloog bepaalt met behulp van de computer waar het biopt precies genomen wordt. Deze plek wordt verdoofd en er wordt een klein sneetje gemaakt. Via dit sneetje worden meerdere biopten genomen. Dit kan een trekkend gevoel geven. Als er voldoende biopten zijn genomen, wordt er een marker geplaatst zodat het duidelijk is waar de biopten genomen zijn. Deze marker is van metaal en blijft achter in uw borst, maar u voelt hier niets van en dit heeft geen nadelige effecten. Daarna wordt het wondje verzorgd met hechtstrips.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u een blauwe plek krijgen op de plek waar de biopten genomen zijn. De stevige bh kan dan prettig zijn vanwege de ondersteuning, eventueel ook ’s nachts. Eventueel mag u paracetamol nemen als u pijn heeft. Géén aspirine, want die kan de blauwe plek verergeren.

Om het wondje te ontzien raden we u aan de eerste 24 uur overmatige inspanning te vermijden. U wordt aangeraden om gedurende 48 uur na het onderzoek niet te zwemmen, baden of een sauna te bezoeken, omdat dit infecties kan veroorzaken. U kunt de volgende dag wel weer gewoon douchen. De hechtstrips kunt u laten zitten tot ze vanzelf een beetje los laten. Dit is meestal na ongeveer 3 dagen.

De uitslag van het onderzoek

Bij de eerstvolgende afspraak met uw behandelend arts krijgt u de uitslag van het onderzoek.