Bloedprikken

Bloedprikken kan op diverse locaties binnen en buiten Ziekenhuis Gelderse Vallei. Wanneer u bloed moet laten prikken, is het prettig om te weten wat u kunt verwachten.

Afspraak maken

U moet voor het bloedprikken op onze locaties in Barneveld, Veenendaal en Ede een afspraak maken. Hiervoor heeft u de gegevens van uw verwijzing nodig. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met onze patiëntenservice via (0318) 43 43 45. Zij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.

In het ziekenhuis in Ede blijft een vrije inloop ook mogelijk, maar iedereen met een afspraak gaat voor. Afgifte van materiaal kan zonder afspraak.

Waar kunt u bloedprikken?

Bloedprikken is mogelijk op alle locaties van Ziekenhuis Gelderse Vallei en daarnaast op een groot aantal locaties waar medewerkers van de Trombosedienst NederVeluwe bloedafnames verrichten. U kunt zelf bepalen op welke locatie u uw bloed wilt laten prikken. Voor sommige bloedonderzoeken kunt u op een beperkt aantal locaties terecht. Uw arts informeert u hierover.  Bekijk de locaties en openingstijden voor bloedprikken.

Wat kunt u verwachten bij bloedprikken?

Uw arts of verloskundige kan u vragen om uw bloed te laten prikken voor onderzoek. Het laboratorium onderzoekt uw bloed. U krijgt de uitslag van uw arts of verloskundige. Gaat u urine, ontlasting of speeksel inleveren voor onderzoek? Bekijk dan de pagina inleveren ander lichaamsmateriaal.

Wat moet u meenemen?

Neem het volgende mee als u uw bloed laat prikken:

  • uw actuele patiëntenpas van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Kloppen uw persoons- of verzekeringsgegevens niet meer? Geef uw wijzigingen dan door bij de receptie of inschrijfbalie. Doe dit vóór de bloedafname.
  • het aanvraagformulier voor het bloedonderzoek. Dit aanvraagformulier krijgt u van degene die het bloedonderzoek heeft aangevraagd. Bijvoorbeeld de huisarts of verloskundige.
  • uw geldige identiteitskaart of paspoort

Eten en drinken voor het bloedprikken

Voor sommige vormen van bloedprikken moet u nuchter zijn. Uw arts kan u vertellen of dit ook voor u geldt. Als u nuchter moet zijn, mag u niet meer eten, drinken en roken vanaf 22.00 uur op de avond vóór het bloedprikken. Water drinken mag wel.

Hoe lang duurt bloedprikken?

Het bloedprikken zelf is meestal met een paar minuten gebeurd. 

Wat gebeurt er met bloed dat overblijft na onderzoek?

Als er bloed overblijft, kunnen we dat in het laboratorium gebruiken voor onderzoek. We anonimiseren het bloed, zodat we niet meer kunnen zien dat het van u is. Wilt u niet dat wij uw bloed kunnen gebruiken voor onderzoek? Dan kunt u dit melden bij de medewerkers bij de bloedafname.

Bloedprikken bij kinderen

Voor kinderen gelden speciale afspraken. Ga naar bloedprikken bij kinderen.