CEEG onderzoek

Met een CEEG meten we de hersenactiviteit met een draagbare recorder. We kunnen de hersenactiviteit 24 uur lang meten of alleen tijdens de slaap. Dit onderzoek levert onder meer gegevens op over een slaapstoornis of epilepsie. Het onderzoek kan poliklinisch gedaan worden. CEEG staat voor continue of casette elektroencefalografie.

Voorbereiding

Draag makkelijke zittende kleding, liever geen coltrui of jurk. U mag gewoon eten, drinken en medicijnen gebruiken, tenzij uw arts anders heeft aangegeven. Zorg dat uw haar droog en schoon is. Gebruik géén haarlak, versteviging, gel of crème. Indien u medicijnen gebruikt, kunt u deze ook de dag van het onderzoek innemen.

Tijdens het CEEG-onderzoek

De KNF-laborant plakt 10 tot 14 dopjes (elektroden) met speciale lijm of klei op uw hoofd. Soms krijgt u ook elektroden op de borst of op het gezicht. Om ervoor te zorgen dat elke elektrode goed contact maakt met de huid brengt de laborant een beetje geleidende pasta onder de elektrodes aan. De recorder draagt u om uw middel; u kunt er gewoon mee slapen.

Er zijn 2 soorten registratie:

  • 24-uurs registratie: Voor deze registratie worden de dopjes met recorder meestal 's morgens aangebracht. U kunt met de recorder om uw middel slapen. De volgende morgen moet u terugkomen om de recorder weer in te leveren (voor 10.00 uur)
  • slaapregistratie: Voor deze registratie worden de dopjes met recorder meestal 's middags aangebracht. De volgende morgen moet u terugkomen om de recorder weer in te leveren.

Belangrijk om te weten over het onderzoek:

  • de apparatuur is kostbaar; ga er voorzichtig mee om
  • zorg dat de elektroden niet nat worden (niet douchen)
  • u kunt tijdens het dragen van de elektroden geen röntgenfoto's of een MRI laten maken
  • vindt het onderzoek bij een kind plaats: laat het niet in de zandbak spelen en laat het ook geen ren- of springspelletjes doen; dat verstoort de registratie.

Na afloop van het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip (meestal de volgende morgen na het opstaan) verwijdert u zelf de elektroden van het hoofd. De laborant heeft u verteld hoe u dat het beste kunt doen. Daarna levert u de recorder bij het ziekenhuis in, meestal moet dat vóór 10 uur. Lukt het u niet om de elektroden zelf van uw hoofd te halen? Dan doet de laborant dat voor u als naar het ziekenhuis komt. U kunt als u wilt gelijk uw haren wassen bij een wasbak.

Uitslag van het onderzoek

U ontvangt de uitslag van het onderzoek van uw neuroloog of behandelend arts.

CEEG onderzoek en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei doet deze onderzoeken al meer dan 20 jaar. We hebben in deze jaren veel expertise opgebouwd. De onderzoeken vinden poliklinisch plaats.