Coloscopie bij kinderen

Bij een coloscopie bekijken we de dikke darm. Dit doen we met een endoscoop. Dit is een flexibel slangetje met een camera erop. Hiermee kunnen we zien of er afwijkingen zijn in de dikke darm.

Voor het onderzoek

Kinderen tot 15 jaar worden een dag voor het onderzoek opgenomen in het ziekenhuis. Zij krijgen daar de voorbereiding op het onderzoek. Een ouder of verzorger mag blijven slapen. Kinderen van 15, 16 en 17 jaar doen de voorbereiding thuis. Voor het onderzoek zorgen we dat de darm wordt schoongemaakt. Dit doen we door je laxeermiddelen en een helder vloeibaar dieet te geven. Als het nodig is, krijg je de laxeermiddelen via een slangetje in de neus.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de operatiekamer. Dit gebeurt onder volledige narcose. Je bent dan in slaap gebracht. Daardoor merk je niets van het onderzoek. Voor de narcose krijg je een kapje of een infuusnaaldje. Een ouder of verzorger mag met je mee tot je slaapt.

Na het onderzoek

Als je weer wakker wordt, zit je ouder of verzorger bij jou aan het bed. Hij of zij heeft dan al kort de uitslag gehoord. Als je bent uitgeslapen, word je naar de kinder- en jongerenafdeling gebracht. Je krijgt de officiële uitslag van het onderzoek tijdens een afspraak op de polikliniek. Of via je huisarts.

Goed om te weten

Krijg je de narcose via een infuusnaaldje? Dan maken we dit zo pijnvrij mogelijk door speciale technieken die wij gebruiken. Zoals het smeren van een verdovende zalf of het plakken van een speciale pleister.

Een medisch pedagogisch zorgverlener kan je helpen om je voor te bereiden op het onderzoek. Zodat je beter weet wat je kunt verwachten.