Coloscopie

Een coloscopie is een onderzoek van de dikke darm. De arts gebruikt hiervoor een flexibele slang (endoscoop) met een camera en een lampje. Op een beeldscherm kan de arts gelijk zien of er afwijkingen zijn aan de binnenkant van de dikke darm.

Wat gebeurt er bij coloscopie?

De maag-, darm- en leverarts brengt de endoscoop in via de anus. U ligt op uw linkerzij. De arts neemt zo nodig kleine stukjes weefsel (biopten) weg voor nader onderzoek. Poliepen worden gelijk verwijderd. Het onderzoek kan ook uitgevoerd worden door een internist of een gespecialiseerd verpleegkundige.

Voorbereiding dikkedarmonderzoek

Via eZorg vult u een vragenlijst in. Daarna wordt uw onderzoek ingepland. Op basis van de vragenlijst beoordeelt de zorgverlener of een intakegesprek nodig is. Dit gesprek duurt ongeveer 15 minuten. De intake kan via een telefonische afspraak of in het ziekenhuis plaatsvinden. 

Voor het dikkedarmonderzoek zelf moet u zich zorgvuldig voorbereiden. De darmen moeten goed leeg en schoon zijn. En het kan zijn dat u uw medicatie moet aanpassen. 

Slaapmiddel en pijnstiller

In sommige gevallen geeft de arts een kortwerkend slaapmiddel en een pijnstiller. Dit gebeurt via een infuusnaald in een ader. U maakt het onderzoek daardoor minder bewust mee. Dit betekent wel dat u een familielid of bekende mee moet nemen. Door het slaapmiddel heeft u tijdelijk een vertraagd reactievermogen. U mag daardoor niet deelnemen aan het verkeer of alleen reizen met het openbaar vervoer.