COPD carrousel

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease: oftewel chronische obstructieve longziekten. Bij het COPD carrousel wordt uw algehele gezondheid in kaart gebracht met als doel u zo goed mogelijk te begeleiden bij het ziekteproces. Hier zijn verschillende disciplines bij betrokken.

Voorbereiding

De fysiotherapeut beoordeelt uw ademhaling en het fysiek functioneren op het gebied van kracht en conditie. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek comfortabel zittende kleding draagt en schoenen waar u goed op kunt lopen. Ook is het wenselijk dat u over de dag gewoon eet en drinkt zoals u dat gewend bent.

Fysiotherapeutisch consult bij COPD

Als u de diagnose COPD heeft, kan het zijn dat uw longarts een fysiotherapeutisch onderzoek aanvraagt. U heeft dan een (kort) gesprek met de fysiotherapeut. Aan de hand van een aantal testen worden uw conditie en klachten in kaart gebracht.

De volgende testen kunnen worden afgenomen:

  • 6 minuten wandeltest
  • MIP ademspierkrachtmeting
  • Microfet spierkrachttest van armen en benen
  • Jamar handknijpkracht
  • beoordeling van ademhaling en sputumklaring door middel van observatie en manuele technieken

Aan de hand van de uitslagen wordt beoordeeld of er vervolg fysiotherapie gewenst is. Omdat alle afspraken zoveel mogelijk achter elkaar worden gepland, noemen we dit een carrousel.

COPD-team

Het onderzoek bestaat uit verschillende consulten van het COPD-team. Dit team bestaat uit een longarts, verpleegkundig specialist, longverpleegkundige, fysiotherapeut, diëtist en maatschappelijk werker.

Vervolg na het onderzoek

Indien nodig, kunt u met een verwijzing van een longarts worden doorverwezen naar een fysiotherapeut. Er wordt gekeken waar u het best terecht kunt; in het ziekenhuis of bij een praktijk met longfysiotherapie bij u in de buurt. De behandeling kan bestaan uit conditie- en krachttraining, maar ook uit ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Wanneer fysiotherapie niet nodig is, kan worden volstaan met adviezen en instructies.