CT-onderzoek bij kinderen

Bij een CT-onderzoek worden afbeeldingen gemaakt van de doorsnee van je lichaam. Dit doen we met behulp van röntgenstralen. Zo krijgt de arts een beeld van de binnenkant van je lichaam.

Voor het onderzoek

Je krijgt een brief thuis waarin de afspraak voor dit onderzoek staat. Soms is het nodig om een paar uur voor het onderzoek niet meer te eten, te drinken of te roken. In sommige gevallen krijg je eerst contrastvloeistof. Ben je overgevoelig voor contrastvloeistof en/of jodium? Dan moet je dit even laten weten.

Als je contrastvloeistof krijgt

Krijg je voor het onderzoek contrastvloeistof? Ga dan eerst met je ouders naar de kinder- en jongerenafdeling. Hier krijg je een infuusnaaldje ingebracht. Daarmee spuiten we de contrastvloeistof in. Meer informatie hierover staat in de folder die je bij je afspraak krijgt.

Tijdens het onderzoek

Het CT-onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Hier ga je samen met je ouder(s) of verzorger(s) naartoe. Tijdens het onderzoek lig je op je rug op een tafel. Deze tafel schuift door een grote ring. Als je contrastvloeistof toegediend hebt gekregen, kan dit een warm gevoel geven in je lichaam. Dit is niet ernstig en trekt snel weer weg.

Goed om te weten

Meer informatie:

  • het onderzoek duurt ongeveer 15-30 minuten
  • krijg je een infuus voor de contrastvloeistoef? Dan maken we dit zo pijnvrij mogelijk door speciale technieken die wij gebruiken. Zoals het smeren van een verdovende zalf of het plakken van een speciale pleister