Doppleronderzoek

Het doppleronderzoek met drukmeting wordt onder andere gebruikt om de bloeddruk ter hoogte van de enkels te vergelijken met de bloeddruk in de arm. Het doel is om op een eenvoudige wijze vast te stellen of er sprake is van een doorbloedingsstoornis.

Een dopplertoestel is een apparaat dat door middel van uitzenden en weer opvangen van ultrageluid (dopplersignaal) informatie geeft over de bloedstroom in uw bloedvaten. Het doppleronderzoek met drukmeting wordt onder andere gebruikt om de bloeddruk ter hoogte van de enkels te vergelijken met de bloeddruk in de arm. Het doel van het onderzoek is om op een eenvoudige wijze vast te stellen of er sprake is van een doorbloedingsstoornis.

Het onderzoek

De polikliniekassistent of de vaatlaborant vraagt u enkele kledingstukken uit te doen en te gaan liggen op de onderzoeksbank. De bloeddrukmeter wordt om uw arm (eventueel aan beide armen) aangebracht en daarmee wordt uw bloeddruk een aantal keer gemeten. Dan wordt er met behulp van de doppler-probe (een soort pen) gezocht naar de slagaderen in uw benen aan beide zijden ter hoogte van de lies, bovenbeen, knieholte en voet. Via het doppler-apparaat hoort u dan een kloppend geluid, dit is uw hartslag. Hierna meet de assistente aan beide enkels de bloeddruk met behulp van de bloeddrukmanchetten. De bloeddruk van uw arm en van uw enkel worden met elkaar vergeleken.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en vindt plaats op het vaatdiagnostiek, vleugel B begane grond, bestemming 86.

De afdeling vaatdiagnostiek

Op de afdeling vaatdiagnostiek werken 5 vaatlaboranten en 1 leerling vaatlaborant. Zij werken nauw samen met de polikliniekassistenten van de chirurgen en de vaatchirurgen. Als u een afspraak heeft op de afdeling vaatdiagnostiek voor een doppleronderzoek, dan heeft u altijd aansluitend een afspraak met de vaatchirurg. De vaatchirurg kan zo direct met u de uitslag van het onderzoek bespreken. De vaatlaborant heeft direct contact met de vaatchirurg, waardoor de laborant eventueel tijdens het doppleronderzoek kan besluiten om een aanvullend onderzoek te doen. Bijvoorbeeld een looptest, teen en/of vingerdrukmeting, of een duplexonderzoek.