Doppleronderzoek

Met een doppleronderzoek kunnen we op eenvoudige wijze vaststellen of er sprake is van een doorbloedingsstoornis. We meten de bloeddruk ter hoogte van de enkels en vergelijken die met de bloeddruk in de arm. Dat doen we met een dopplertoestel.

Wat is een dopplertoestel?

Een dopplertoestel is een apparaat dat informatie geeft over de bloedstroom in uw bloedvaten. Dat gebeurt door het uitzenden en weer opvangen van ultrageluid (dopplersignaal).

Het onderzoek

De polikliniekassistent of de vaatlaborant vraagt u om de lichaamsdelen waarbij de bloeddruk wordt gemeten, vrij te maken van kleding. Dan vraagt hij of zij aan u om te gaan liggen op de onderzoeksbank. De bloeddrukmeter wordt om uw arm gedaan. Daarmee wordt uw bloeddruk een aantal keer gemeten. Dan zoekt de assistent met de doppler-probe (een soort pen) naar de slagaderen in uw benen. Dit gebeurt aan beide zijden ter hoogte van de lies, bovenbeen, knieholte en voet. Via het doppler-apparaat hoort u dan een kloppend geluid. Dit is uw hartslag. Hierna meet de assistent aan beide enkels de bloeddruk. Dit gebeurt met behulp van bloeddrukmanchetten. De bloeddruk van uw arm en van uw enkel wordt daarna met elkaar vergeleken. Zo kunnen we vaststellen of er sprake is van een doorbloedingsstoornis.

Duur en plaats van het onderzoek

Het doppleronderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Het vindt plaats op de afdeling vaatdiagnostiek. U vindt deze afdeling in vleugel B op de begane grond, bestemming 86.

Na het onderzoek

Aansluitend aan het doppleronderzoek heeft u een afspraak met de vaatchirurg. De vaatchirurg bespreekt de uitslag van het onderzoek met u. De vaatlaborant heeft direct contact met de vaatchirurg. Zo kan de laborant tijdens het doppleronderzoek besluiten om een aanvullend onderzoek te doen. Bijvoorbeeld een looptest, teen- en/of vingerdrukmeting, of een duplexonderzoek.

De afdeling vaatdiagnostiek

Op de afdeling vaatdiagnostiek werken 5 vaatlaboranten en 1 leerling vaatlaborant. Zij werken nauw samen met de polikliniekassistenten van de chirurgen en met de vaatchirurgen.