Duplex onderzoek mesenteriaal vaten

Een duplex onderzoek is het echografisch afbeelden van bloedvaten en van de stroomsnelheid van het bloed door middel van een geluidssignaal (dopplersignaal). Om de stroomrichting van het bloed in een bloedvat te bepalen maakt men gebruik van een kleurentechniek.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor het onderzoek. Dit houdt in dat u na twaalf uur ’s avonds niets meer eet. U kunt wel water, thee of koffie (zonder melk en/of suiker) drinken. Wanneer u pas later op de dag een afspraak heeft, is het belangrijk dat u minimaal 4 uur voor het onderzoek niet eet. Het is prettig als u een dag of twee voor het onderzoek geen gasvormend voedsel eet, bijvoorbeeld ui, prei, bruine bonen etc.

Dag van het onderzoek

Vijf minuten voor de afgesproken tijd kunt u plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling vaatdiagnostiek, bestemmingsnummer 86 (op de begane grond in de B-vleugel). U hoeft zich niet te melden, de laborant komt u hier ophalen. De laborant wijst u de kleedruimte en geeft aan welke kledingstukken u voor het onderzoek uit moet trekken.

Het onderzoek

De vaatlaborant voert het onderzoek uit. Bij een duplex onderzoek in verband met buikklachten onderzoekt de vaatlaborant u op een bedbank, waar u op ligt. De huid wordt met wat gel ingesmeerd en er wordt een apparaat op de huid gezet. Door middel van geluidsgolven wordt het te onderzoeken bloedvat in beeld gebracht. Het onderzoek is niet pijnlijk en onschadelijk voor huid en weefsels in het lichaam. De vaatlaborant vraagt u af en toe diep in- en uit te ademen. Zo worden er tijdens het in- en uitademen een aantal metingen gedaan. Het onderzoekt duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

De uitslag

In de meeste gevallen volgt na het duplex onderzoek een afspraak op de polikliniek chirurgie met de vaatchirurg of uw behandeld specialist om de uitslag te bespreken.

Wie doen het onderzoek?

Op de afdeling vaatdiagnostiek werken 5 vaatlaboranten en 1 leerling. Zij werken nauw samen met de vaatchirurgen en Physician Assistant vaat (dit is een medisch zorgprofessional die handelingen van een medisch specialist zelfstandig kan overnemen). Als u een afspraak heeft op de afdeling vaatdiagnostiek voor een duplex onderzoek, heeft u in de meeste gevallen een aansluitende afspraak met de vaatchirurg of behandeld specialist, om de uitslag te bespreken. De vaatchirurgen hebben ook spreekuur op in de spreekuurcentra Veenendaal en Barneveld.