Duplexonderzoek nier- en levervaten

Een duplexonderzoek is het echografisch afbeelden van bloedvaten en van de stroomsnelheid van het bloed door middel van een geluidssignaal (dopplersignaal). Om de stroomrichting van het bloed in een bloedvat te bepalen maakt men gebruik van een kleurentechniek.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u nuchter komt voor het onderzoek. Dit houdt in dat u na twaalf uur ’s avonds niets meer eet. U kunt wel water, thee of koffie (zonder melk en/of suiker) drinken. Wanneer u pas later op de dag een afspraak heeft, is het belangrijk dat u minimaal 4 uur voor het onderzoek niet eet. Het is prettig als u een dag of twee voor het onderzoek geen gasvormend voedsel eet, bijvoorbeeld ui, prei, bruine bonen etc.

Dag van het onderzoek

U vindt de afdeling vaatdiagnostiek op de begane grond, vleugel B, bestemmingsnummer 86. De afdeling vaatdiagnostiek is een onderdeel van de polikliniek vaatchirurgie. Vijf minuten voor de afgesproken tijd kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. U hoeft zich niet te melden, de laborant komt u hier ophalen. De laborant wijst u de kleedruimte en geeft aan welke kledingstukken voor het onderzoek moeten worden uitgetrokken.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een vaatlaborant. Bij dit duplexonderzoek in verband met buikklachten wordt u liggend op een bedbank onderzocht. De huid wordt met wat gel ingesmeerd en er wordt een apparaat op de huid gezet. Door middel van geluidsgolven wordt het te onderzoeken bloedvat in beeld gebracht. Het onderzoek is niet pijnlijk en onschadelijk voor huid en weefsels in het lichaam. De vaatlaborant vraagt u af en toe diep in- en uit te ademen. Zo worden er tijdens het in- en uitademen een aantal metingen gedaan. Het onderzoekt duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

De uitslag

In de meeste gevallen heeft u na het duplex onderzoek een afspraak op polikliniek chirurgie met de vaatchirurg en/of behandeld specialist om de uitslag te bespreken.

De afdeling

Op de afdeling vaatdiagnostiek werken 5 vaatlaboranten en 1 leerling vaatlaborant. Zij werken nauw samen met de polikliniekassistenten van de chirurgen en de vaatchirurgen. Als u een afspraak heeft op het vaatdiagnostiek voor een duplex onderzoek, heeft u in de meeste gevallen aansluitend een afspraak met de vaatchirurg of behandeld specialist. Zij bespreken met u de uitslag van het onderzoek. De vaatchirurgen hebben ook spreekuur op in de spreekuur centra Veenendaal en Barneveld.