Duplexonderzoek spataderen

Een duplexonderzoek is het echografisch afbeelden van bloedvaten en van de stroomsnelheid van het bloed door middel van een geluidssignaal (dopplersignaal). Om de stroomrichting van het bloed in een bloedvat te bepalen maakt men gebruik van een kleurentechniek.

Dag van het onderzoek

U vindt de afdeling vaatdiagnostiek op de begane grond, vleugel B, bestemmingsnummer 86. De afdeling vaatdiagnostiek is een onderdeel van de polikliniek vaatchirurgie. Vijf minuten voor de afgesproken tijd kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. U hoeft zich niet te melden, de laborant komt u hier ophalen. De laborant wijst u de kleedruimte en geeft aan welke kledingstukken voor het onderzoek moeten worden uitgetrokken.

Het onderzoek

Een vaatlaborant voert het onderzoek uit. Uw huid wordt met wat gel ingesmeerd en er wordt een apparaat op de huid gezet. Door middel van geluidsgolven brengt de vaatlaborant het te onderzoeken bloedvat in beeld. Het onderzoek is niet pijnlijk en onschadelijk voor huid en weefsels in het lichaam. Bij een duplex onderzoek in verband met spataderen wordt het onderzoek staand uitgevoerd. U krijgt een drukmanchet om het been, dit is om de werking van de kleppen te testen. Dit manchet wordt tijdens het onderzoek telkens even kort opgepompt. Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten.

De uitslag

In de meeste gevallen heeft uw gelijk na het duplex spataderen onderzoek een afspraak op polikliniek chirurgie of dermatologie met de Physician Assistant vaat. Hij/ zij zal gelijk met u de uitslag doornemen en een behandelplan opstellen.

De afdeling

Op de afdeling vaatdiagnostiek werken 5 vaatlaboranten en 1 leerling vaatlaborant. Zij werken nauw samen met de vaatchirurgen en Physician Assistant vaat. Nadat u een duplex onderzoek heeft gehad, heeft u in de meeste gevallen aansluitend een afspraak bij de Physician Assistant Vaat. Daar wordt de uitslag besproken en wordt er een behandelplan opgesteld. De Physician Assistant Vaat werkt samen met de vaatchirurgen en de dermatologen.