Echo prostaat

Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat een echografie van de prostaat nodig is om de aard van uw klachten vast te stellen. Het onderzoek gebeurt via de anus met behulp van een vingerdik apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt.

Echografie van de prostaat

Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek en duurt ongeveer 10 minuten. De geluidsgolven zijn pijnloos en u kunt ze niet horen. Het onderzoek kan wel een vreemd gevoel geven.

Hoe verloopt het onderzoek?

U neemt plaats op de onderzoekstafel. De uroloog brengt een sonde (kunststof buisje) enkele centimeters in uw anus. Op de sonde wordt een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk de sluitspier goed te ontspannen. Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een scherm. Op deze manier kan de arts de prostaat nauwkeurig meten en de inwendige vorm bekijken. Bovendien kunnen eventuele afwijkingen binnen de prostaat zichtbaar worden gemaakt. Ook kan bij een inwendige echo de hoeveelheid urine die na het plassen achter is gebleven in de blaas, worden bekeken.