Echografie algemeen

Bij een echografie maken we afbeeldingen van een deel van uw lichaam. Dit gebeurt met geluidsgolven. Het geluid is niet hoorbaar voor het menselijk oor. Een echografie is niet schadelijk.

Wat is een echografie?

Een echografie maakt beelden van een deel van het lichaam. Dit gebeurt met een klein apparaat dat tegen de huid wordt geplaatst. Uit het apparaat komen geluidsgolven. Deze geluidsgolven weerkaatsen tegen verschillende weefsels in het lichaam. De echo die hierbij ontstaat wordt weer opgevangen door het apparaat. Een computer zet deze echosignalen om in een beeld. Een echografie is een pijnloos en onschuldig onderzoek.

Voorbereiding op een echografie

Voordat het onderzoek begint:

  • voor een echo van de bovenbuik moet u nuchter zijn op de dag van het onderzoek. U mag niet eten, drinken of roken vanaf middernacht. Gebruikt u medicijnen? Dan mag u die innemen met 1 slokje water. Dit mag tot 1 uur voor het onderzoek.
  • voor een echo van de nieren, blaas, prostaat, baarmoeder of eierstokken moet uw blaas gevuld zijn. Drink daarom 1 uur voor het onderzoek 3 volle glazen water achter elkaar. Daarna mag u niet meer plassen.
  • voor andere echo-onderzoeken hoeft u zich niet specifiek voor te bereiden

Tijdens het onderzoek

De echografie wordt gedaan door een medisch beeldvormend laborant(e). Hij of zij haalt u op in de wachtruimte. De laborant wijst u een kleedruimte en geeft aan welke kleding u moet uittrekken.

Tijdens het onderzoek ligt u op een bed of zit u op een stoel. De laborant smeert gel op het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Door de gel weerkaatsen de geluidsgolven beter. Daarna plaatst hij of zij het echoapparaat op uw lichaam.

Na het onderzoek

De radioloog beoordeelt de beelden van de echografie. U krijgt de uitslag van uw arts. Meestal is dit na 2 werkdagen.

Goed om te weten

Een echografie duurt ongeveer 20 minuten.