Echografie bij kinderen

Bij een echografie worden beelden gemaakt van weefsels, bloedvaten en organen. Dit gebeurt met (ultra)geluidsgolven. De geluidsgolven zijn pijnloos. Je kunt ze niet zien of horen.

Voor het onderzoek

Een echo kan gemaakt worden van verschillende delen van je lichaam. Hoe je je op een echo voorbereidt, hangt af van het lichaamsdeel waarvan een echo wordt gemaakt.

Echo van de bovenbuik

Bij een echo van de bovenbuik mag je op de dag van het onderzoek vanaf 00.00 uur 's nachts niets meer eten of drinken. Je mag dan ook niet meer roken. Gebruik je medicijnen? Die mag je innemen tot 1 uur voor het onderzoek. Je mag hiervoor een slokje water gebruiken.

Echo van de nieren, blaas of prostaat

Bij een echo van de nieren, blaas of prostaat drink je eerst 3 drie volle glazen water achter elkaar. Doe dit 1 uur voordat de echo wordt gemaakt. Daarna mag je niet meer plassen. De blaas moet vol zijn.

Echo van de onderbuik, baarmoeder of eierstokken

Bij een echo van de onderbuik, baarmoeder of eierstokken drink je eerst 1 liter water, thee of limonade. Drink dit in een half uur tijd. Doe dit 1 uur voordat de echo wordt gemaakt. Daarna mag je niet meer plassen. De blaas moet vol zijn.

Alle andere echo-onderzoeken

Voor alle andere echo-onderzoeken hoef je je niet voor te bereiden.

Tijdens het onderzoek

Op de dag van het onderzoek ga je met je ouder(s)/verzorger(s) vijf minuten voor het afgesproken tijdstip naar de receptie van de afdeling radiologie. De laborant komt je dan halen en vertelt hoe je moet liggen. Eerst wordt er gel gedaan op het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Daarna zet de laborant er een apparaat op. Dit lijkt een beetje op een microfoon. Het apparaat zendt geluidsgolven uit en vangt ze weer op. Op de monitor verschijnt dan een beeld van de binnenkant van je lichaam.

Na het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijg je te horen tijdens een afspraak op de polikliniek of via de huisarts.

Goed om te weten

Het onderzoek duurt 15-30 minuten. Het onderzoek doet geen pijn.