EEG, onderzoek hersenactiviteit

EEG staat voor elektro encefalografie. Met dit onderzoek meten we de hersenactiviteit. U krijgt hiervoor een soort badmuts op die verbonden is met een computer. Tijdens het onderzoek vragen we u kleine opdrachten uit te voeren. Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Voorbereiding

U mag gewoon eten, drinken en medicijnen gebruiken. Zorg dat uw haar droog en schoon is. Gebruik géén haarlak, versteviging, gel, crème of make-up.

Het EEG-onderzoek

Het onderzoek gebeurt zittend of liggend. U krijgt een badmuts op met dopjes (elektroden). De elektroden zijn verbonden met meetapparatuur. Om ervoor te zorgen dat elke elektrode goed contact maakt met de hoofdhuid brengt de KNF-laborant een beetje geleidende pasta onder de elektrodes aan. Hierbij wordt met een stomp staafje een beetje over de hoofdhuid gekrabd. Tijdens het onderzoek kan de laborant u vragen te zuchten, naar een flitslamp te kijken of de ogen te openen en te sluiten. Na afloop van het onderzoek maakt de laborant het haar weer schoon.

Kinderen en een EEG

Ook kinderen kunnen een EEG krijgen. De vreemde omgeving, de muts of losse dopjes kunnen een kind angstig maken. De laboranten hebben daar alle begrip voor. Vertel uw kind vooraf wat er gaat gebeuren. Dan is hij of zij goed voorbereid. Ouders mogen tijdens het onderzoek aanwezig zijn.

De uitslag van het onderzoek

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de neuroloog of van uw specialist.