EEG onderzoek bij kinderen

Bij een EEG maken we een filmpje van de hersenen. Dit doen we bijvoorbeeld bij kinderen die last hebben van epilepsie.

Voor het onderzoek

Je krijgt een brief thuis waarin staat wanneer je aanwezig moet zijn voor het onderzoek. Voor het onderzoek mag je geen haarlak of gel in je haar doen. We kunnen dan het filmpje niet goed maken.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het EEG onderzoek krijg je een soort badmuts op je hoofd. De muts heeft een heleboel dopjes en draadjes. Om te zorgen dat de dopjes in de muts goed werken, wordt er met een staafje bij de dopjes wat gekrast. Hierbij komt er meteen wat gel tussen. De muts is verbonden via een kabel aan een kastje die naar de computer gaat. Je krijgt ook 3 pleisters met dopjes op je wang en vlak bij je oren. Tijdens het onderzoek moet je af en toe je ogen dichthouden en krijg je enkele kleine opdrachtjes. Dan is het onderzoek klaar.

Een CEEG onderzoek

Een variant op het EEG onderzoek is het CEEG onderzoek. Daarbij krijg je de muts voor 24 uur op. Soms mag je er mee naar huis toe, soms moet je een nachtje in het ziekenhuis blijven slapen. Als je in het ziekenhuis moet blijven, slaap je op de kinder- en jongerenafdeling. Je komt dan op een apart kamertje te liggen. Eén van je ouders of verzorgers mag bij je blijven slapen.

Na het onderzoek

De uitslag van het onderzoek krijg je te horen tijdens een afspraak op de polikliniek of via de huisarts.