EP onderzoek

EP staat voor evoked potential. Wordt een zintuig geprikkeld, dan reageert het zenuwstelsel hierop. Het EP-onderzoek meet de snelheid van de zenuwbanen. Er zijn 3 varianten: een onderzoek naar de oog-, oor- en gevoelszenuwen. Het onderzoek duurt 25 tot 45 minuten.

Voorbereiding

U mag gewoon eten, drinken en medicijnen gebruiken, tenzij uw arts anders heeft aangegeven. Zorg dat uw haar droog en schoon is. Gebruik géén haarlak, versteviging, gel of crème. Krijgt u een SSEP-onderzoek, gebruik dan ook geen bodylotion of crème en zorg dat uw armen en benen bij koud weer goed warm blijven.

Het EP-onderzoek

U ligt op een bedbank of zit op een stoel. De KNF-laborant plaatst enkele dopjes (elektroden) op uw hoofd. De elektroden zijn verbonden met meetapparatuur. Probeer steeds zo rustig en ontspannen mogelijk te blijven. Er zijn 3 soorten onderzoeken. U krijgt in de regel slechts 1 van de 3 onderzoeken.

1. Voor de oogzenuw (VEP)

U kijkt naar een beeldscherm en ziet een verspringend blokkenpatroon. De laborant registreert de hersenreaktie hierop. De laborant test de ogen tegelijk en om de beurt (1 oog wordt afgeplakt). Draagt u een bril? Houd die tijdens het onderzoek op. VEP staat voor visual evoked potential.

2. Voor de gehoorzenuw (BAEP)

U krijgt een koptelefoon op met tikkende geluiden. De laborant registreert de hersenreaktie op de geluidsprikkels. Als eerste bepalen we per oor op welk geluidsniveau u nog kunt horen. Daarna testen we beide oren apart. BAEP staat voor brainstam auditory evoked potential.

3. Voor de gevoelszenuwen (SSEP)

U krijgt kleine elektrische schokjes in de hand of de voet. De laborant registreert de hersenreactie op de elektrische prikkels. Het geeft de neuroloog informatie over de gevoelszenuwbaan in het ruggemerg en de schedel. SSEP staat voor somato sensible evoked potential.

Uitslag van het EP-onderzoek

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de neuroloog of van uw specialist.