ERCP, onderzoek galwegen en alvleesklier

Bij een ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie) maakt een MDL-arts röntgenfoto’s van uw galwegen en alvleesklier. De arts brengt daarvoor een flexibele slang met een cameraatje (endoscoop) via uw mond in het lichaam.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik met uw hoofd naar rechts. Via een infuusnaald krijgt u een slaapmiddel en een pijnstiller toegediend. Hierdoor maakt u het onderzoek niet bewust mee. De arts brengt de endoscoop in via uw mond. Vervolgens zoekt de arts in de darm de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier en de galblaas op. Hier spuit hij contrastvloeistof in en maakt röntgenfoto’s.

Mogelijk doet de arts ook kleine behandelingen zoals het verwijderen van galstenen of neemt een stukje weefsel (biopt) weg voor nader onderzoek. Bij vernauwingen in de galwegen of alvleesklier plaatst de arts buisjes, zodat de gal weer goed kan afvloeien. Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Indicaties voor een ERCP:

  • klachten aan de galwegen en/of de alvleesklier
  • geelzucht
  • koliekpijn
  • een vermoeden van galstenen

Na de ERCP

Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gebracht waar u gedurende 2 uur bewaakt wordt. Wanneer u goed wakker bent, gaat u terug naar de verpleegafdeling. De uitslag krijgt u van uw behandelend arts of zaalarts te horen. De arts bespreekt ook met u wat de gevolgen van de uitslag zijn voor u.

Korte ziekenhuisopname

Voor een ECRP wordt u 24 uur opgenomen. De nacht na het onderzoek brengt u door in het ziekenhuis. In principe mag u de volgende ochtend weer naar huis, mits u geen pijn en/of koorts heeft. De ERCP vindt plaats op de afdeling radiologie.