Flowmetrie

Flowmetrie is een urologisch onderzoek waarbij de functie van de blaas wordt getest. Het gaat hierbij om de kracht van de urinestraal.

Wanneer wordt een flowmetrie verricht?

Een flowmetrie wordt verricht wanneer een patiënt moeite heeft met plassen (obstructie), maar ook na een operatie of na het verwijderen van een katheter.

Voorbereiding flowmetrie onderzoek

Om het onderzoek goed te laten verlopen, is een volle blaas noodzakelijk. Voor een volle blaas is het nodig om een uur voor het onderzoek 500 ml water, thee of limonade te drinken. Drink dit binnen 30 minuten op. Omdat nooit precies te voorspellen is wanneer de blaas vol is, raden we u aan ruim op tijd aanwezig te zijn op de polikliniek.

Flowmetrie onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op een speciaal toilet dat voorzien is van meetapparatuur. Het apparaat meet de kracht van de urinestraal. De hele blaas moet leeg geplast worden. Het is de bedoeling dat u tijdens het onderzoek plast zoals u dat thuis gewend bent. Het heeft geen zin om extra uw best doen te doen. Want dit kan leiden tot een onbetrouwbare uitslag. De uroloog bespreekt na afloop met u de resultaten van het onderzoek.